Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalısma, kadın yöneticilerde kariyer engelleri ve cam tavan sendromu konusunda hazırlanmıs, teorik ve uygulamalı bir arastırmadır. Çalısmada, bankacılık sektöründe, kadınların üst yönetsel pozisyonlara yükselmelerine engel olan faktörlerin dolayısıyla cam tavan bilesenlerinin neler oldugu tespit edilmek istenmistir. Ayrıca kadın ve erkek banka yöneticilerinin, kadın çalısanlar ve kadın yöneticilere iliskin tutumlarının degerlendirilmesi amaçlanmıstır. Arastırma sonucunda, kadın ve erkek yöneticilerin tutumları arasında anlamlı bir farklılık oldugu ve kadınların erkeklerden daha olumlu tutumlara sahip oldukları belirlenmistir. Demografik degiskenlerin tutumlar üzerindeki etkisi de arastırma kapsamında incelenmis ancak anlamlı bir farklılık tespit edilmemistir.
This is a study of theoretical and applied research about career barriers for women executives and glass ceiling syndrome. The purpose of the study is to determine the barriers preventing women at banking sector from advancing to top managerial positions; that is, what glass ceiling components are. Moreover, it aims to evaluate the attitudes of men and women bank executives towards women workers and women executives. At the end of the study it is spotted that there is a meaningful difference between attitudes of women and men executives and that women have more positive attitudes than men. The effect of demographic variable on the attitudes is also examined in the frame of the study; however, not a meaningful difference is determined.

Kadın işgücü, Kadın yönetici, Cam tavan sendromu, Cam tavan engelleri, Women labour force, Women executive, Glass ceiling syndrome, Glass ceiling barriers

Karaca, A. (2007). Kadın yöneticilerde kariyer engelleri: Cam tavan sendromu üzerine uygulamalı bir araştırma. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.