Tüketim ve teknolojinin etkileşimi olarak tüketim matrixi: Göstergebilimsel bir değerlendirme

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Toplumun şekillendiricisi olarak teknoloji, toplumun tüketim ile olan etkileşiminde de söz sahibidir. Sistemsel olarak, üretim ve tüketim ekseninde ki gelişimi, teknolojinin bireysel ve toplumsal ölçekte etkilerine dikkat çekmektedir. İçerisinde bulunulan bu çağda, tüketici davranışlarından tüketime, üretimden pazarlamaya birçok yapıyı teknoloji etkileşiminde yeniden yapılandırmaktadır. Dünün tüketim toplumu olarak adlandırılan sistem, teknolojinin son yenilikleri ile daha teknoloji merkezli bir yapıya evrilmektedir. Tüketimin özü ve biçimsel gerçekliğinin yeniden tanımlandığı günümüzde, bu çalışma kapsamında yeni bir kavramsallaştırma işlevsel görülmüştür. Gündelik hayatın içine yerleşmiş Matrix teriminin kavramsal bir derinlik kazanması ile tüketimin günümüzde teknoloji etkileşimde nasıl bir biçim aldığı bu çalışma kapsamında incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında teknoloji; endüstri devrimleri, büyük veri, dijitalleşen ekonomi ve Pazarlama 4.0 gibi öne çıkan gelişmeler nezdinde gündelik hayata etkisi bağlamında ele alınmıştır. Tüketim ise; tüketim kültürü, tüketim toplumu, kapitalizm, kültür endüstrisi, küreselleşme, demir kafes ve panoptikon kavramlarının sunduğu ortak perspektifte ortaya koyulmuştur. Matrix kavramı, gerçekliğe yeni bir bakış sunması amacıyla şüphecilik, mağara alegorisi, kötü cin benzetmesi ve simülasyon teorisi kapsamında yeniden kavramsallaştırılmıştır. Teknolojinin tüketim ile olan etkileşimi matrix kavramının kavramsallaşması çerçevesinde bugün geldiği nokta ve yarın sunabileceği gelecekler nezdinde değerlendirilmiştir. Hem tüketim matrixinin daha görünür bir hal alması hem de olası gelecek perspektiflerini birer sunumu olarak; The Matrix, The Animatrix, Assassin's Creed, Mortal Engines ve Black Mirror isimli yapıtlar göstergebilimsel olarak incelenmiştir.
Technology, as the shaper of society, also has a say in the interaction of society with consumption. Systematically, its development in the production and consumption axis draws attention to the effects of technology on individual and social scale. This age is in restructuring many structures from consumer behavior to consumption, from production to marketing, in technology interaction. The system, which is called the consumption society of yesterday, is evolving into a more technology-centered structure with the latest innovations in technology. Today, when the essence and formal reality of consumption are redefined, a new conceptualization is considered functional within the scope of this study. The concept of Matrix, which is embedded in daily life, has gained a conceptual depth, and today's technology interaction has been examined within the scope of this study. Technology within the scope of the study; industrial revolutions, Big Data, digitalized economy and Marketing 4.0 are discussed in the context of their impact on daily life. Consumption is; consumption culture, consumer society, capitalism, culture industry, globalization, iron cage and panopticon concepts are presented in the common perspective. Matrix concept has been reconceptualized within the scope of skepticism, cave allegory, evil genie metaphor and simulation theory in order to present a new perspective to reality. The interaction of technology with consumption has been evaluated in terms of the point it has reached today and the future it can offer tomorrow within the framework of the concept of matrix. As both a more visible consumption matrix and a presentation of possible future perspectives; The works named The Matrix, The Animatrix, Assassin's Creed, Mortal Engines and Black Mirror were analyzed semiotically.

Tüketim, Teknoloji, Matrix, Göstergebilim, Consumption, Technology, Semiotics, Tüketim matrixi, Consumption matrix

Sünnetci, R. (2021). Tüketim ve teknolojinin etkileşimi olarak tüketim matrixi: göstergebilimsel bir değerlendirme. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.