2007

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Arastırma; gençler bayan ve erkek, Dünya Taekwondo Sampiyonasına katılacak sporcuların, akut antrenman döneminde bazı hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisini arastırmak amacıyla yapıldı. Çalısmada 11 bayan, 11 erkek sporcu arastırma kapsamına alınmıstır. Bayan sporcuların yas ortalaması 16.46±1,04 yıl, spor yası ortalaması 7,55±2,62 yıl, boy ortalaması 167,64±6,28 cm, vücut agırlıgı ortalaması 56.74± 9,61kg, istirahat kalp atım sayısı ortalaması 67.27±5,89 atım/dk, antrenman sonrası kalp atım sayısı 169,46±11,35 atım/dk olarak bulunmustur. Erkek sporcuların ise; yas ortalaması 16.55±,82 yıl, spor yası ortalaması 7,73±2,10 yıl, boy ortalaması 174,82±9,56 cm, vücut agırlıgı ortalaması 61,37±12,16 kg, istirahat kalp atım sayısı ortalaması 64,18±5,78 atım/dk, antrenman sonrası kalp atım sayısı 165,46±9,68 atım/dk olarak bulunmustur. Sporculara period geregi uygulanan maksimal antrenman öncesi ve sonrasında alınan kan örnekleri üzerinde çalısıldı. Buna göre, bayanların antrenman öncesi ve sonrası WBC, HGB, PLT (p<0.01), RBC, HCT ve MCH (p<0.05) degerlerin de anlamlı artıs varken, MCV ve MCHC degerlerinde anlamlı (p>0.05) fark olmadıgı belirlenmistir. Glikoz, degerlerinde (p<0.05) anlamlı artıs varken, Trigliserid degerlerinde (p<0.05) anlamlı düsüs bulunmutur. Üre, ALT, AST ve Kolesterol degerlerinde (p>0.05) ise anlamlı fark olmadıgı tespit edilmistir. Erkek sporcularda ise, PLT (p<0.01), WBC, (p<0.05) degerlerinde anlamlı artıs bulunurken, MCHC, (p<0.05) degerinde ise anlamlı düsüs bulunmustur. RBC, HGB, HCT, MCV ve MCH degerlerinde anlamlı (p>0.05) fark bulunamamıstır. Üre degerinde (P<0.05) anlamlı düsüs bulunurken, Glikoz, ALT, AST, Kolesterol ve Trigliserid degerlerinde ise istatiksel bir fark bulunmamıstır (P>0.05). Elde edilen verilerin istatistiki analizlerinin yapılmasında SPSS paket programı kullanıldı. Antrenman öncesi ve sonrası farklılıkların tespitinde ise bagımlı `t' testi uygulandı. Sonuç olarak, bulguların normal degisim sınırları içinde oldugu, dolayısı ile sporcularda herhangi bir risk olusturmadıgı görülmektedir. Ancak ortamla veya bireysel farklılıklarla ilgili degiskenlerden dolayı insan saglıgı veya performans açısından önemli bulgulara rastlanma ihtimaline binaen bu tür çalısmaların sıkça yapılması önerilmektedir.
This scientific research aimed to explain the hematological and biological parameters effects of acute training period for youths both sportsmen and sportswomen who will attend the World Teakwondo Championship. In the research, 11 sportswomen with an average age of 16.46 ± 1.04 year, an average sports age 7,55±2,62 year, an average height of 167.64 ± 6,28 cm and an average weight of 56.74 ± 9,61 kg were used as subjects. Heart beating rhythm average of sportswomen was 67.27±5,89 heartbeat /dk during relaxing and 169,46±11,35 heartbeat/dk after training. 11 sportsmen with an average age of 16.55 ± 0.82 year, an average sports age 7,73±2,10 year, an average height of 174.82 ± 9,56 cm, an average weight of 61.37 ± 12,16 kg, Heart beating rhythm average of sportsmen was 64,18±5,78 heartbeat /dk during relaxing and 165,46±9,68 heartbeat /dk after training. This research is based on the blood samples which taken, maximal were training before and after of the period require applied on the sportmen. According to these, in terms of sportswomen before and after training there is significant increase in WBC, HGB, PLT (P<0.01)\ RBC\ HCT and MCH (P<0.05) levels and insignificant differences (P<0.05) in MCV and MCHC levels. When there was significant increase (P<0.05) in glucose levels, triglyceride levels (P<0.05) included significant decrease. In terms of Uric, ALT, AST and cholesterol levels (P<0.05) there was insignificant differences. Through the sportsmen, there was significant increase in PLT (P<0.01) and WBC (P<0.05) levels, but significant decrease in MCHC (P<0.05) levels. RBC, HGB. HCT. MCV and MCH levels (P<0.05) did not include significant differences. When there was significant decrease in Uric levels, there was no statistical differences in glucose, ALT, AST, cholesterol and triglyceride levels (P<0.05). SPSS package programme was implemented in order to analyze the data statistically. The dependent `t? test was applied to determine the differences before and after the training. To conclude, since the results of the data are in the normal limits, there is no risk for sportsmen and sportswomen. However, since it is possible to find important evidences related with human health and performance due to the environmental and individual parameters, it is recommended that regular researches should be done.

Elit taekwondocular, Elite taekwondoers, Antrenman, Training, Hematolojik parametreler, Hematological parameters, Biyokimyasal parametreler, Biochemical parameters

Bezci, Ş. (2007). Elit taekwondocularda antrenman öncesi ve sonrası bazı hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.