Kamuda halkla ilişkilerin yeni görünümü kamu diplomasisi: Kamu diplomasisi koordinatörlüğü üzerinden bir değerlendirme

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler arasında kurgusal ve pratik benzerlikler olduğu düşüncesi, birçok akademisyen ve araştırmacı tarafından incelenmiş, değerlendirilmiştir. "Kurumlar ile hedef kitleleri arasındaki bildirişimin yönetilmesi" olarak tanımlanan halkla ilişkiler ile "yabancı halklar ile iletişime geçme ve hükümetlerin enternasyonal iletişimi" olarak tanımlanan kamu diplomasisi arasındaki benzerliklere, konseptler üzerinde yapılan kuramsal politikalarda da rastlamak olasıdır. Her iki disiplin, ortaya çıktıkları uluslararası koşullar, amaçlar, araçlar ve faaliyetler bakımından benzerlikler taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler arasındaki bağlantıları, bu bağlantıların ülkeler için yaratacağı iletişim ve ilişki olanaklarını, ortaya atılan kuramsal yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirmektir. Bu amaçla, halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi kavramları, literatür temel alınarak incelenmiştir. Nihayetinde Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü çalışmaları analize tabi tutulmuştur.
The notion of theoretical and practical similarities between public diplomacy and public relations has been studied and evaluated by many academics and researchers. Public relations are defined as the communication management of organizations by their target audience. Similarly, public diplomacy has been interpreted as international communication of governments with foreign countries and their citizens. The similarities between both disciplines can be observed in theoretical policies particularly in terms of their international origins, goals, tools and activities. This study aims to evaluate the links between public diplomacy and public relations, and the communication and interaction opportunities by these links, within the scope of proposed theoretical approaches. In order to achieve this goal, the concepts of public relations and public diplomacy have been examined by utilizing existing literary sources. Ultimately, a thorough analysis of the Office of Public Diplomacy's activities has been provided.

Öztürk, S. (2019). Kamuda Halkla İlişkilerin Yeni Görünümü Kamu Diplomasisi: Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü Üzerinden Bir Değerlendirme. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.