Acil Servise Tekrar Başvuru Oranı Değerlendirmesi

Selçuk Üniversitesi

Amaç: Bu çalışmada; Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartları kapsamında Gösterge Yönetimi değerlendirme İndikatörlerinden olan “Acil Servise 24 Saat İçinde Aynı Şikâyetle Tekrar Başvuran Hasta Oranı”nın tespiti ve izlenmesi ve yıllara göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metot: Retrospektif bir çalışma olan bu araştırmada, 2015 ve 2017 yılları arasında (3 yıl) Acil Servise başvuran hastaların verileri üzerinden tekrar başvuru oranları HBYS sisteminden tespit edilmiştir. Bu veriler ışığında tekrar başvuru yapan hastaların; demografik özelliklerine göre analizleri, hastalık tanıları, yıllara ve aylara göre başvuru oranları hesaplanmıştır. Bulgular: Acil servise 3 yıl içerisinde başvuran hasta sayısı 1.083.553’dır. Bu hastaların aynı tanı ile tekrar başvuru sayısı ise 7.775 olarak tespit edilmiştir. Acil servise tekrar başvuru oranı 3 yıllık ortalaması % 0,72 olarak bulunmuştur. Erkekler için başvuru sayısı 531.808 kişi ve yüzde oranı % 0,78’dir. Bayanlar için, tekrar başvuru sayısı 551.550’ ve yüzde oranı % 0,95’dir. Bayan hastaların erkek hastalara göre tekrar başvuru oranı yaklaşık % 20’lik bir fazlalık gösterdiği bulgular arasında yer almaktadır. Sonuç: Bu tür Araştırmalar ülkemiz için risk gruplarının belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Sıfır hata ilkesi ile sağlık hizmeti sunmak zorunda olan sağlık kuruluşları için bir hastanın bile sağlık hizmeti almasından kaynaklı zarar görmesi asla kabul edilemeyecek bir durumdur. Bu çalışmanın yapıldığı kurum Türkiye’nin kapasite açısından en önemli ve en büyük kurumlarından birisidir. Bu bağlamda 3 yıllık ortalamada kuruma yaklaşık 1 milyon 100 bin hasta başvurmuş ve neredeyse yüzde birlik bir kısmı 24 saat içerisinde tekrar geri gelmiştir. Bu sayının örneklem büyüklüğü açısından önem arz eden bir oran olduğu düşünülmektedir.
Aim: In this study; Within the scope of Healthy Quality Standards, it is aimed to determine and monitor the rate of patients re-applying with the same complaint within 24 hours of the emergency service and to evaluate them according to years. Method: In this retrospective study, data were collected from 2015 to 2017 (3 years) of the patients who were referred to the Emergency Service and re-admission rates were determined from the HBYS system. Patients who reapply in this light; demographics, disease diagnoses, application rates according to years and months were calculated. Result: This research is important for the identification of risk groups for our country. For healthcare organizations that are obliged to provide health services with zero error principle, even a patient suffering from receiving health care services will never be accepted. The institution in which this study is conducted is one of the most important and largest institutions in terms of capacity of Turkey. In this context, approximately 1 million 100 thousand patients applied to the institution in the average of 3 years and almost a percentage of them came back within 24 hours. This number is considered to be a significant rate in terms of sample size.

Acil servis, Acil servis başvuru Oranı, Tekrar Başvuru, İndikatör, Emergency service, Emergency service application rate, Repeat application, Indicator

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Yorulmaz, M., Karaalp, F., Bükecik, N., Özyılmaz, A. F., (2017). Acil Servise Tekrar Başvuru Oranı Değerlendirmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (14), 92-99.