Bozkır ve Hadim (Konya) Endemik Bitkilerinin Tehlike Kategorileri Bakımından Değerlendirilmesi

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Bozkır ve Hadim’den (Konya) 2001–2003 yılları arasında toplanan 1890 bitki örneğinin değerlendirilmesi sonucu 99 familya ve 427 cinse ait 929 takson tespit edilmiştir. Çalışma alanındaki endemik takson sayısı 188’dir. Bu çalışmada Bozkır ve Hadim (Konya) florasında bulunan endemik bitkiler IUCN tehlike kategorileri bakımından değerlendirilmiştir. Endemik bitkiler arasında sırasıyla, 6’sı CR (Çok tehlikede), 16’sı EN (Tehlikede), 15’i VU (Zarar görebilir), 20’si NT (Tehdit altına girebilir) ve 130’u LC (En az endişe verici) kategorisinde yer almaktadır.
As a result of the examination of 1890 plants specimens which were collected from the Bozkır and Hadim (Konya) between 2001-2003, 929 taxa that belong to 99 families and 427 genera have been determined. In the research area the number of endemic taxa is 188. In this research endemic plants of the Bozkır and Hadim (Konya) were examined from the point of view of the IUCN categories. Among the endemic plants, CR (Criticaly endangered) category is represented with 6 taxa, EN (Endengared) category with 16 taxa, VU (Vulnerable) category with 15 taxa, NT (Near threatned) category with 20 taxa and LC (Least concern) category with 130 taxa respectively.

Bozkır, Hadim, Endemik bitkiler, Tehlike kategorileri, Endemic plants, Red data categories

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi

Tugay, O., Ertuğrul, K. (2006). Bozkır ve Hadim (Konya) endemik bitkilerinin tehlike kategorileri bakımından değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2, (27), 55-60.