A New Lsb Based Image Steganography Method

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma blok tabanlı En Küçük Önemli Bit (LSB) görüntü steganografisi için yeni yaklaşımlar önermektedir. Bilgi aktarımında hem güvenliği hem de algılanamazlığı artırmayı amaçlamaktadır. Resimlerin yönetilebilir 16x16 piksel ve 32x32 piksel parçalarına bölünmesine ve ardından verileri yerleştirmek için yüksek LSB, Mutlak Ortalama Parlaklık Sapması (AMBD) ve Entropi değerlerine sahip blokların seçilmesine dayanmaktadır. Veri gömme ise tek pariteye dayalı LSB ile sağlanmaktadır. Veriler seçilen blokların içerisinde yer alan piksellerin tek pariteyi sağlaması durumunda yalnızca yeşil kanallarına gömülmektedir. Ortalama Karesel Hata (MSE), Tepe Sinyal Gürültü Oranı (PSNR), Evrensel Kalite Endeksi (UQI), Yapısal Benzerlik Endeksi (SSIM), Sürekli Kalite Ölçümü (CQM), Mutlak Fark (AD), Yapısal İçerik (SC), Normalize Çapraz Korelasyon (NCC) ve Normalize Mutalk Hata (NAE) metrikleri bu yöntemlerin performansını analiz etmek için kullanılmıştır. Veri kapasitesine karşılık algılanmazlıkta oluşan değişimi gözlemleyebilme amaçlı olarak LSB, AMBD ve Entropi yöntemlerine dayalı blok seçimleri, 30 byte, 200 byte, 400 byte ve 800 byte metin mesajlarını 7 farklı görüntüye LSB tabanlı yöntemle gömme için kullanılmıştır. Literatürde olduğu gibi görüntünün orijinal boyutları ne olursa olsun, metin verilerini gömmek için 256x256 piksel, 512x512 piksel ve 1024x1024 piksele ölçeklendirilmiştir. Sonuçlar, veri yerleştirme için LSB, AMBD ve Entropi tabanlı blok seçiminin PSNR ve MSE açısından literatürden daha iyi ve birbirine benzer sonuçlar verdiğini göstermiştir.
This paper proposes new approaches for block-based Least Significant Bit (LSB) image steganography. It aims to improve security, imperceptibility and data capacity in information transmission. It is based on dividing images into manageable 16x16 pixel and 32x32 pixel chunks and then selecting blocks with high LSB, Absolute Mean Brightness Deviation (AMBD) and Entropy values to embed data. Data embedding is achieved by LSB based on single parity. Data is embedded only in the green channels of the selected blocks if the pixels in the selected blocks fulfil single parity. (Mean Square Eror) MSE, Peak signal-to-noise ratio (PSNR), Universal Quality Index (UQI), Structural Similarity Index (SSIM), Continuous Quality Measure (CQM), Absolute Difference (AD), SC, (Normalized CrossCorrelation) NCC and (Normalized Absolute Error) NAE metrics are used to analyse the performance of these methods. In order to observe the change in imperceptibility with respect to data capacity, block selections based on LSB, AMBD and Entropy methods were used to embed 30byte, 200byte, 400byte and 800byte text messages into 7 different images using LSB based method. As in the literature, whatever the original dimensions of the image are, they are scaled to 256x256 pixels, 512x512 pixels and 1024x1024 pixels to embed the text data. The results show that LSB, AMBD and Entropy based block selection for data embedding gives better and similar results than the literature in terms of PSNR and MSE.

AMBD, Entropi, LSB, Görüntü Steganografisi, PSNR, MSE, Entropy, Image Steganography

Al Maged, A. H. N., (2023). A New Lsb Based Image Steganography Method. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.