Erythema Chronicum Migrans Lezyonu ile Karakterize Üç Lyme Olgusu

Amaç: Lyme hastalığı ve bu hastalığın bulgusu olan Erythema chronicum migransı literatür bilgileri ışığında tartışmak. Konu: Lyme hastalığı kenelerle taşınan ve Borrellia burgdorferi tarafından oluşturulan, multisistemik bir hastalıktır. Genellikle erythema chronicum migrans (ECM) olarak bilinen anüler lezyon ile başlar. Bu makalede serolojik olarak ELİSA ile doğrulanmış, ECM bulgusu ile karakterize Lyme hastalığı tanısı alan üç hasta sunulmuştur. Sonuç: Kırsal bölgelerde yaşayan, kene ile temas hikayesi ve deri bulguları olan hastalarda ülkemiz şartlarında lyme hastalığı akılda bulundurulmalıdır.
Lyme disease is a multisystemic disorder caused by Borrellia burgdorferi, transmitted by ticks. It usually begins with an expanding annular skin lesion known as erythema chronicum migrans (ECM). In this article three patients with Lyme disease were presented. These patients had clinically typical finding of ECM. The diagnosis was confirmed with serological test with ELISA. In rural area, Lyme disease should be bear mind in patient presented with erythema chronicum migrans and tick byte.

Genel ve Dahili Tıp, Erythema chronicum migrans, Lyme hastalığı, Lyme disease

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Güler, S., Ural, O., (2008). Erythema Chronicum Migrans Lezyonu ile Karakterize Üç Lyme Olgusu. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(1), 59-61.