2018-05-17

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Bu çalışmanın amacı, diş-doku destekli ve kemik-doku destekli hızlı üst çene genişletme apareyi kullanan hastaların, tedavi boyunca ağrı düzeylerini belirlemek (VAS ve VRS-4) ve bu apareylerin hayat kalitesi (OHIP-14) üzerine etkilerini incelemektir. Bu çalışmaya her grupta (Diş-doku destekli ve Kemik-doku destekli grup) 20 kişi olmak üzere 40 birey dahil edilmiştir. Hastaların yaşları 11-16 arasındadır. Her iki grup içinde veri toplama zamanları, apareyin uygulandığı ilk gün (T1), ilk bir haftalık süreçte her gün (1 haftalık), genişletmenin bitip vidanın sabitlendiği gün (T2), retansiyon dönemi sonrası (T3) olarak belirlenmiştir. Her iki grubun verilerinin analizi için SPSS 18 İstatistik Paket Programı (IBM, Armonk, NY, USA)'ndan yararlanılmıştır. Hastaların kullanılan apareyleri bakımından zamana bağlı gruplar arasındaki farklılıkları değerlendirmek için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, hastaların ağrı düzeylerinin ilk 7 günde en yüksek seviyeye çıktığı sonra zamanla azalarak ortadan kalktığı görülmüştür. Her iki apareyi kullanan hastaların ağrı algısının benzer şekilde etkilendiği görülürken, hayat kalitesi açısından konuşma ve yemek yeme gibi rutin davranışlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Kemik-doku destekli hızlı üst çene genişletmesi apareyinin hastaların hayat kalitesinde artış meydana getirdiği sonucuna varılmıştır.
The purpose of this study was to evaluate effects of dental-tissue assisted and bone-tissue assisted rapid maxiller expansion devices on patient's pain perception (VAS and VRS-4) and quality of life (OHIP-14) before and during treatment. The study was includes 40 patients and in each group to be 20. The age of patients between 11-16. Data collection for treatment groups was performed at the day of the application of the appliance (T1), everyday in the first week (one week), the day when the expansion was finished and the screw was fixed (T2) and after the retention period (T3). Both groups data were analyzed using the SPSS 18 Statistical Package Program (IBM, Armonk, NY, USA). The Mann-Whitney U test was used to evaluate the time-dependent differences between the groups in terms of the appliances used by the patients. As a result of our study, patient's pain levels peaked in the first 7 days and then decreased with time. While the pain perception of patients using both appliances was similarly affected, a statistically significant difference was found between the routine behaviors such as speaking and eating in terms of quality of life. The bone-tissue assisted rapid maxiller expansion devices have been increased the patients' quality of life.

Ağrı, Hayat kalitesi, Hızlı üst çene genişletmesi, Pain, Life quality, Rapid maxiller expansion

Feriz, K. (2018). Diş-doku destekli ve kemik-doku destekli hızlı üst çene genişletme aygıtlarının hastaların ağrı algısı ve hayat kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.