2011-07-07

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada tek cidarlı karbon nanotüp ve polimer P3HT:PCBM'den oluşan kompozit karışımın fotovoltaik özellikleri incelenmiştir. SWNT:P3HT:PCBM kompozit karışımı spin-coating tekniği kullanılarak kaplanmış ve daha sonra tavlanmıştır. Polimer ile SWNT arasındaki yapıyı ve yük transferini anlamak için, yapılan güneş pilleri AFM, SEM, absorbans ile karakterize edilmiştir. Düşük (% 0.025) karbon nanotüp konsantrasyonlu güneş pillerinin fotovoltaik karakteristiği incelenmiş olup kısa devre akımı 0.89 mA/cm2, açık devre gerilimi 500 mV, dolum faktörü 0.34 olarak belirlenmiş ve verimin % 0.61 olmasına yol açmıştır. SWNT'nin ilave edilmesi hem kısa devre akım yoğunluğunun hem de dolum faktörünün artmasına neden olmuştur. Kısa devre akım yoğunluğunun ve dolum faktörünün artması, verimin artmasını sağlamıştır. TiO2 tabakası boşluk bloke edici ve elektron seçici olmasına rağmen açık devre gerilimini, kısa devre akımını ve dolum faktörünü azalttığından dolayı güneş pilinin verimini düşürmüştür.
In this study, photovoltaic proporties of single-walled carbon nanotubes (SWCNT) ? conjugated polymers, P3HT:PCBM, blend composites are investigated. The SWNT:P3HT:PCBM composites are deposited using a spin-coating technique and, then annealed. Devices characterized by atomic force microscopy (AFM) , absorbance and scanning electron microscope (SEM) to underline the structure and the charge transfer between the SWCNT and P3HT. Diodes with low nanotube concentration (0.025 %) show photovoltaic behaviour, with a short circuit current of 0.89 mA/cm2, an open circuit voltage of 500 mV and a fill factor of 0.34, which leads to a power conversion efficiency of 0.61 %. The addition of SWCNTs resulted in an improvement of both the short circuit current density and the fill factor. Enhancement of fill factor and short circuit current density of cells result in increase of efficiency. Although TiO2 layer act as hole blocking and electron selective, device performance was lessened with the TiO2 layer due to significant the decrease open circuit voltage, short circuit current and fill factor.

Heteroeklem, İletken polimerler, Polimer günes pilleri, SWCNT, Conducting polymers, Heterojunction, Polymer solar cells

Yar, A. (2011). Tek cidarlı karbon nanotüp ve TiO2 tabaka ilavesinin P3Ht: PCBm organik güneş pillerinin performansına etkileri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.