Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Günümüzde, herhangi bir organizasyonun hedeflerine ulaşma başarısı organizasyon yöneticilerinin performans derecesine büyük ölçüde bağlıdır. Yöneticiler, hizmet kalitesini artırarak ve örgütsel performansı etkin bir şekilde teşvik ederek kaynak dağılımında önemli bir rol oynamaktadır. Performans değerlendirme, performans yönetim sistemlerinde önemli bir role sahiptir. Ayrıca, performans değerlendirme planları, birçok organizasyonel ve bireysel ihtiyaçlarla örtüşecek şekilde tasarlanmıştır. İnsan düşüncelerinin ve kararlarının çoğu zaman belirsiz olduğu ve insanların düşünce sürecinin kesin sayısal değerlerle ifade edilememesi nedeniyle sayısal değerler yerine dilsel değişkenlerin kullanılması daha gerçekçi bir yaklaşım olabilmektedir. FCDM yöntemlerinden biri olan FTOPSIS, karar verme problemini bulanık ortamda çözmek için çok uygundur. Ayrıca, FCDM metodu çoklu ölçüt değerlendirmesi veya alternatif seçimini içeren karar verme problemlerini ele almaktadır. Önemli BÇKKV tekniklerinden birisi hiyerarşik bulanık TOPSIS (HFTOPSIS). Bu teknik, örgüt yöneticisinin performansını değerlendirmek için çeşitli çalışmalarda kullanılmıştır. Özet olarak, bu çalışmanın temel amacı Selçuk hastane yöneticilerinin performansını değerlendirmek için Hiyerarşik Bulanık TOPSİS (HFTOPSİS) tekniği ile bir model önermektir.
Today, the success of any organization to achieve its goals is highly dependent on the performance degree of the organizational managers. Managers play an important role in resource allocation by improving the quality of services and effectually encouraging the organizational performance. As a matter of fact, performance evaluation has an essential role in performance management systems. Also, performance evaluation plans are designed to coincide with many organizational and individual needs. Because of the fact that human considerations and judgments are often vague and human process of thought is not adaptable to be expressed in exact numerical values, a more realistic approach may be to use linguistic variables instead of numerical values. FTOPSIS, one of the FCDM method, is very suitable for solving the decision making problem under fuzzy environment. In addition, the FCDM techniques deal with decision making problems including multiple criteria evaluation or alternative's selection. One of the crucial techniques is hierarchical fuzzy TOPSIS (HFTOPSIS). This technique has been used in various studies to evaluate organizational manager's performance. To sum up, the main goal of this study is to suggest a model for evaluating the performance of Selcuk hospital managers via Hierarchical Fuzzy TOPSIS (HFTOPSIS) technique.

İşletme, Business Administration, Performans değerlendirme, Karar verme, Bulanık mantık, Performance evaluation, Decision making, Fuzzy set

Al-Bayati, A. İ. M. (2017). Hiyerarşik bulanık Topsis yöntemi ile hastane yöneticilerinin performans değerlendirmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.