1991-03-10

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Tigem-Gözlü Tarım İşletmesindeki Akkaraman ve Ivesi koyunlarında kan potasyum ve hemoglobin tipleri ile bazı verimler arasında ilişkiler belirlenmiştir. KH gen frekansı Akkaraman koyunlarda 0.714, kuzularda 0.759 ve Ivesi koyunlarda 0.903, kuzularda ise 0.851 olarak bulunmuştur. HbB gen frekansı ise Akkaraman koyun ve kuzularda 0.99 ve Ivesi koyunlarında 0.89, kuzularda 0.87 olarak tespit edilmiştir. Potasyum tipinin esas etkisi, ırk x Hb tipi ile potasyum tipi x Hb tipi interaksiyon etkisi kirli yapağı ağırlığı üzerine önemli etkiye sahip bulunmuştur. Bununla beraber, gebelik oranı, doğuran koyun başına doğan kuzu oranı, doğum ve sütten kesim ağırlığı ile kan potasyum ve hemoglobin tipleri arasında önemli bir ilişki bulunamamıştır.
The relationships between blood potassium and hemoglobin types and some production traits were determined for Akkaraman and Awassi sheep in the state farm of Gözlü. KH gene frequences were found to be 0.714 in Akkaraman ewes, 0.759 in their lambs and 0.903 in Awassi ewes, 0.851 in their lambs. HbB gene frequences were found to be 0.99 in Akkaraman ewes and their lambs, 0.89 in Awassi ewes and 0.87 in their lambs. The relationships between greasy fleece weight and potassium type main effect, breed x Hb type and potassium type x Hb type interactions were found to be statistically significant. However, the relation ships between conception rate, litter size, birth and weaning weights and potassium and hemoglobin types were not significant.

Sheep, Koyunlar, Blood potassium, Kan potasyum, Hemoglobins, Hemoglobinler, Fertility, Döl verimi, Ivesi koyunu, Akkaraman koyunu, Sütten kesim ağırlığı, Doğum ağırlığı, Kirli yapağı ağırlığı, Hemoglobin tipi, Kan potasyum tipi, Awassi sheep, Blood potassium type, Hemoglobin type, Greasy fleece weight, Birth weight, Weaning weight, Akkaraman sheep

Boztepe, S. (1991). TİGEM Gözlü tarım işletmesindeki Akkaraman ve ivesi koyun sürülerinin kan potasyum ve hemoglobin tipleri ile bazı verim özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.