2008

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bölge, Türk Hükümetleri ve halkı açısından daima önemli olmuştur. Bu proje Musu ve Kerkük şehirleri açısından bir psikolojik harekât niteliğini de taşır. Bölge çok bol petrole sahip olduğundan, İngiliz hükümetinin ilgisini çekmiştir. Bu bölge daima Türk hükümetleri ve askeri açısından hep problem teşkil etmiştir. Türk hükümetleri ve askeri bölgeyi İngilizlerden korumaya çalışmışlardır. Osmanlı devleti yıkıldıktan sonra bölgede yaşamak çok zorlaşmıştır. Tarih boyunca Türk halkı bölgeyi korumak için binlerce şehit vermiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kurulurken, Albay Özdemir Bey ATATÜRK tarafından bölgeye gönderildi. Genç Türk hükümeti bölgedeki soydaşlarını korumak istiyordu. Albay Özdemir Bey bölgeye gittikten sonra soydaşlarımız için çok efor sarfetti fakat bu gayretler tarihin tozlu raflarında kaldı. Kim bilir bugün? Kuşçubaşı Eşref'in, Yakub Cemil'in Resneli Niyazi'nin ve bu kahramanlardan biri olan Albay Özdemir Beyin uğraşlarını. Albay Özdemir Bey, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından bölgeye gönderildikten sonra, bölgeye ait problemleri çözmeye çok uğraştı ve başarılı oldu. Kurtuluş savaşı ve sonrası bölgeye politik ve ekonomik problemler açısından bakarsak, İngiliz hükümetinin oyunlarını hala görürüz. Türkmenlerin politik ve askeri, durumlarını görmek gerekir. Onlar hala o bölgede yaşıyorlar.
The region, all the time became very important problem for Turkish goverments and peoples. This project is about psychological operations for Musul and Kerkük cities. The region has abundently oil, so goverment of England has been interesting the region. This region, all the time became problem for Turkish goverments and military. The Turkish Goverments and soldiers made keep on the region against to English. After the Ottaman Empire to becam descrepit it was difficult to live in region. During the history, for to keep on region Turkish people have given thousands martyries. While the young Turkish Republic was building by Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Colonel Özdemir Bey was sent to the region by Mustafa Kemal ATATÜRK. The young Turkish goverment wants to keep on our realeted by blood. When Colonel Özdemir Bey was in the place, he had to spend very much efford. But there effort were stayed in the dusty shelves of our history. Who knows today? The struggle of Kuşçubaşı Eşref, Resneli Niyazi, Yakub Cemil and one of the heros is Colonel Özdemir Bey. After he was sent to the region by Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK he had been trying to solve the problems of the region and he becam succeed. If we look at the political and economical problems of the region during the war of the freedom and after the war. We see the English goverment have been playing to deception in the region yet. They are playing same play. We wanted to see political and military conditionof The Turkmans, they are living in the region today, maybe the big goverments can finda remedy for their political and military problems. Of course if they want to do.

Misak-ı Milli, Musul, Kerkük, Albay Özdemir, Psikolojik harekat, Psychological operation

Akbal, Ö. (2008). Misak-ı Milli sınırları içerisindeki Musul ve Kerkük illerinde yürütülen psikolojik harekât: Albay Özdemir projesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.