Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Genç ve orta yaş kadınlarda yaygın bir siklik bozukluk olan Premenstural Sendrom (PMS) yalnızca kadının değil aynı zamanda ailesinin de yaşam kalitesini etkileyen duygusal ve fiziksel belirtilerle karakterizedir. Bu çalışmanın amacı 25 yaş üstü premenopozal kadınlarda PMS’nin prevelansı ve risk faktörlerini ve ilişkili faktörleri Bu çalışma, kadınlara premenstrual sendrom düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma bir aile sağlığı merkezinde yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini 25 yaş üstü 680 premenopozal kadın oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü 227 olarak hesaplanmıştır. Çalışma grubunu rastgele seçilmiş 227 25 yaş üstü premenopozal kadın oluşturmuştur. Çalışmaya dahil etme kriteri okuma yazma bilmek ve hariç tutma kriterleri gebe ya da postpartum dönemde olmak, ruhsal sorunu olmak ve ürogenital operasyon geçirmektir. Veri toplama araçları sosyodemografik, doğurganlık özellikleri ve annede ya da kız kardeşte PMS hikayesi, adet ağrısı hikayesi, sigara içme, tuz ve şekerden zengin diyeti günde bir fincandan fazla kahve içme ve öfke kontrol sorunu gibi PMS risk faktörlerini içeren bir anket formu ve Premenstural Sendrom Ölçeği’dir. Veriler araştırmacı tarafından evde ya da ASM’de yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Bağımsız değişkenler sosyodemografik, doğurganlık özellikleri ve PMS risk faktörleri bağımlı değişken PMS varlığıdır. Kadınların yaşı 25-35 (%55.9) dur, %88,5’i evli, %60’ı ilkokul mezunu, %58,5’i üç gebelik geçirmiş, %76,2’sinin adetleri düzenli ve menarj yaşı 13,3±1,2 dir. PMS risk faktörlerinin yaygınlığı; %8,8’i sigara içiyor, %73,1’, tuz ve %81.8’i şekerden zengin besleniyor, %18,5’i günde bir fincandan fazla kahve tüketiyor, %68,3’ ü adet sancısı yaşıyor, %65,2’si hiçbir fiziksel aktivite yapmıyor. PMS düzeyi ile şekerden zengin diyet, öfke kontrol sorunu olması, adet sancısı yaşama, kötü gelir algısı,çalışmayan,düşük yapan,düzensiz adet, anne ve kız kardeşte PMS öyküsü olanlar arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki vardır. Şekerden zengin diyet, öfke kontrolü sorunu olmak ve adet sancısı çekmek PMS yaşamada sosyodemografik ve doğurganlık özelliklerinden daha önemli risk faktörleridir. Sonuç olarak diyetteki şeker miktarını azaltmak, öfke kontrol yöntemlerini kullanmak ve adet sancısı ile mücadele etmek PMS’ yi azaltmada yararlı olabilir. Halk sağlığı hemşireleri ve ebeler kadınları PMS risk faktörleri konusunda eğitebilir, ayrıca yaşam tarzlarını değiştirmek ve adet sancısı ile baş etme konusunda destekleyebilirler.
Premenstrual syndrome (PMS) that is a common disorder of all woman is characterized by psychological and physical symptoms that affect life of the women and their families as well. The aim of this study is to determine the prevelance and risk factors of PMS and related factors in premenopausal women over 25 . This is a descriptive study. The study was performed in a Family Health Center (FHC) region. The study universe was 680 premenopausal women over 25. Sample size was calculated as 227 subject. The study sample was randomly selected 227 premenopausal women over 25. Inclusion criteria is having literacy and exclusion criteria were being pregnant or in post-partum period, having physcological problem, undergone any urogenital operation. Data collected tools were a questionnaire that include sociodemographic, fertility characteristics and also PMS risk factors such as PMS history in sister or mother, history of menstrual cramps, smoking, salt and sugar rich diet, drink more than one cup of coffe a day and problem of anger control of women and also Premenstrual Syndrome Scale (PSS). Data was collected with face-to-face interview at home or at FHC by researcher. The independent variables were sociodemographic and fertility characteristics and risk factors for PMS. The dependent variable was having PMS. The The age of the women was between 25-35 (55,9%), of women, 88,5 % were married, 60,8% had primary school education 58,5 % had three pragnancy, 76.2 % had a regular period, and their mean menarche age was 13,3±1,2. The frequency of risk factors of PMS were; 8.8 % of respondents were smoking, 73,1 % had salt rich and 81,8 had sugar rich diet, 18,5 % drunk more than one cup of coffe a day, 68,3 % had menstrual cramps during their period and 65,2% did not any phsical activity. There was statistically significant relationship between having PMS and having sugar rich diet, anger control problem and menstrual cramp during period. Sugar rich diet, having anger control problem and menstrual cramps during period were more important risk factors than sciodemographic and fertility characteristics for experiencing PMS. As conclusion, reducing sugar in diet, using anger control methods and overcoming the menstrual cramps can be helpfull to reduce PMS. Public health nurses and midewife can train women about risk factors of PMS and support them for changing their lifestyle and overcoming menstrual cramps.

Menstrüal siklus, Menstrual cyclus, Menstrüasyon bozuklukları, Menstruation disorders, Premenstrüal gerginlik, Premenstrual tension, Risk faktörleri, Risk factors, Yetişkin kadınlar, Adult women

Çatakoğlu, H. (2016). 25 yaş üstü kadınlarda premenstrual sendrom görülme sıklığı ve ilişkili faktörler. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.