2014-04-01

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırma 2012-2013 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı azot (0, 5 ve 10 kg/da) dozlarında yetiştirilen M. piperita ve M. spicata' nın verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tarla denemeleri Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde kalite analizler ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarlarında yürütülmüştür. Tarla denemeleri tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Çalışmada uygulanan 3 farklı gübre dozlarında yetiştirilmiş olup M. piperita dan elde edilen sonuçlara göre; bitki boyu 31.50-48.50 cm, drog herba verimi 307,8-949,0 kg/da, uçucu yağ oranı % 1.7-2.3 ve uçucu yağ bileşenlerinde mentol oranı % 28.06-34.29 arasında değişim göstermiştir. M. spicata da ise; bitki boyu,43.88-64.36, drog herba verimi 479,6-1283.00 kg/da, uçucu yağ oranı % 1.4-2.0 ve uçucu yağ bileşenlerinde karvon oranı % 49.70-61.50 arasında değişim göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre; nanede en yüksek drog ve uçucu yağ verimi için, Konya ve benzer ekolojilerde 10 kg/da azot ve gübresi uygulanarak yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
This research has been conducted under Konya ecological conditions to determine the effect on yield and quality some characters of nitrogen fertilizers applied at the different doses of Mentha piperita and Mentha spicata in Medicinal Aromatic Plants laboratory and Medicinal and Aromatic plants Experimental Farm of Agriculture Faculty, Selcuk Universty. Experiment was designed and applied in randomized complete plot design with three replications in the year of 2012-2013. According to results of this researh; plant height 31.50-48.50 cm, plants, drug herba yield 307,8-949,0 kg / da, essential oil yield 1.7-2.3 % and major essential oil component (mentol) was varried between 28.06 and 34.29 %. for M. piperita . Morever, plant height 43.88-64.36 cm, drug herba yield 479,6-1283.00 kg / da, essential oil yield 1.4-2.0 % and major essential oil component (carvon) was varried between 49.70 and 61.50 % for M. spicata. According to the results of this research; The highest drug yield and essential oil yield for mint in Konya and similar ecology 10 kg/da nitrogen fertizer application is reasonabled.

M. piperita, M. spicata, Mentol, Karvon, Gübre, Azot, Uçucu yağ, Nitrogen, Fertilizer, Essential oil, Menthol, Carvone

Büyükbayraktar, A. (2014). Konya ekolojik şartlarında farklı azot dozlarında yetiştirilen Mentha piperita L. ve Mentha spicata L. türelerinin kurutma yöntemlerine göre drog verimi ve bazı kalite özelliklerinin araştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.