Sağlık kuruluşlarında halkla ilişkiler: Hastane tercihinde halkla ilişkilerin rolü üzerine bir saha araştırması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2015-09-10

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Toplumun sağlığını koruma konusunda hastanelerin çok önemli bir yeri vardır. Hedef kitlesinin gözünde saygın bir imaja sahip olabilmek ve hasta memnuniyetini sağlamak amacıyla hastanelerde çeşitli halkla ilişkiler faaliyetlerine başvurulmaktadır. Hem kurum içine hem de kurum dışına dönük halkla ilişkiler faaliyetleri yapılan hizmetlere vatandaşların katkı ve desteğinin sağlanması ve hasta memnuniyeti için etkin ve sürekli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Çalışma kapsamında, hastanelerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemi ortaya konulmuştur. Bu amaçla Konya'da yaşayan 500 katılımcı üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel modeller kullanılarak analiz edilmiş, tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Çalışmada vatandaşların hastane tercihinde fiziksel koşullar, hizmet ve halkla ilişkiler unsurlarından hangisini daha fazla önemsedikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında çalışma hastane tercihinde bilgi edinilen iletişim kanallarının ve vatandaşların hastanede en çok yaşadığı problemlerinin neler olduğunun saptanması açısından önem arz etmektedir. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda; katılımcıların hastane tercihinde daha çok fiziksel unsurlara ve hizmet unsurlarına önem verdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca katılımcıların hizmet aldıkları hastanelerde en çok karşılaştıkları problemler; randevuların çok uzak tarihe verilmesi, verilen hizmetin ücretinin pahalı olması, hastane personelinin ilgisiz tavırları, hasta ve hasta yakınlarının eksik ve yanlış bilgilendirilmesidir. Araştırmada elde edilen bir başka bulgu da, araştırmaya katılan bireylerin hastane tercinde bilgi kaynağı olarak yakın çevrelerinden ve arkadaşlarından daha fazla yararlandıkları tespit edilmesidir.
The hospitals have a very important role for the health of society. At the hospitals, it's applied for a getting a good images of target group and giving a pleasure to these people. These public relations serve both inside and outside the hospital and the relations has to be performed for the satisfaction of ill people and getting their contribution for the best serving at the hospital. Thanks to this work it states the importance of the public relations at medical establishment. For this purpose it's surveyed with 500 participant living at Konya. The datas obtained are analysed, charted, commented with using the statistical models. With this study, it'stried to understand which role is the most important think for their choise of hospital; physical conditions, serving and the publicrelations. Besides this study allows what are the most commen problems of citizens and the communication canals that gives information on the choice of hospital. As a result of this study; it's indicated that participants give importance to this physicaland serving elements on the choice of hospital. The most common problems of the participants; giving the randevu very late, high fee of serving, their revelent treatmen of hospital staff, misinform of ill people and their relatives. And the other indication observed neigbourhood and friends for source of information at the choice of hospital.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Doktor tercihi, Doctor preference, Halkla ilişkiler, Public relations, Hastaneler, Hospitals, Kullanıcı tercihleri, User preferences, Müşteri tercihleri, Customer preferences, Sağlık işletmeleri, Health care organizations, Sağlık kuruluşları, Health institutions

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Erdoğan, R. (2015). Sağlık kuruluşlarında halkla ilişkiler: Hastane tercihinde halkla ilişkilerin rolü üzerine bir saha araştırması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.