2017-03

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Asimetrik Schiff bazlarının metal kompleksleri Zn (II), Ni (II), Cu (II) ve Pb (II) ile sentezlenmiştir. Asimetrik Schiff bazı 1,2-fenilendiamin, 4-metil-1,2-fenilendiamin, 2-hidroksi-1-napthaldehyde ve bifenil-4-karbaldehid kondensasyonu ile elde edilmiştir. Schiff Bazlı ligandlar ve bunların metal kompleksleri TG / DTG, FT-IR, 1H NMR, UV-Vis, ESR, toz XRD, elementel analiz, manyetik momenti ve floresan çalışmaları ile karakterize edilmiştir. Schiff bazlı ligand ve bunların metal komplekslerinin termal analizi 30-900 °C arasında gerçekleştirilmiştir. Termal analiz birden fazla adımda termal ayrışma ve ardından metal kompleksleri için yüksek bir stabilite göstermektedir. ESR spektrum verileri M-L bağlarının kovalent karakterli olduğunu gösterir. Toz XRD çalışmaları sonucunda, Co (II) ve Cu (II) kompleksleri amorf, Ni (II) ve Zn (II) kompleksleri ise kristaldir.
The metal complexes of Zn(II), Ni(II), Cu(II) and Pb(II) with unsymmetrical Schiff bases were synthesized. The unsymmetrical Schiff base was obtained with the condensation of 1,2-phenylenediamine, 4-methyl-1,2-phenylenediamine, 2-hydroxy-1-napthaldehyde and biphenyl-4-carbaldehyde. The Schiff base ligands and their metal complexes were characterized by TG/DTG, FT-IR, 1H NMR, UV–Vis, ESR, powder XRD, elemental analysis, magnetic moment and fluorescence studies. The thermal analysis of the Schiff base ligands and their metal complexes was carried out from 30-900 oC. The thermal analyses suggest high stability for metal complexes followed by thermal decomposition in multiple steps. The ESR spectral data shows the covalent character of M-L bonds. The powder XRD studies indicate that Co(II) and Cu(II) complexes are amorphous, while Ni(II) and Zn(II) complexes are crystalline.

Asimetrik Schiff bazı, Unsymmetrical Schiff base, Metal kompleksleri, Metal complexes, Termal analiz, Thermal analysis

Korkmaz, H. (2017). Değişik Schiff bazları ve metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.