Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

The aim of this study was to investigate how zinc deficiency and its administration affect the levels of ZEB1, a zinc finger protein in muscle and bone tissue, in male rats born to mothers with maternal zinc deficiency. The study was carried out in the same center on 40 male Wistar rats obtained from Selcuk University Experimental Medicine Research and Application Center. The study protocol was approved by the Ethics Committee of Selcuk University Experimental Medicine Research and Application Center. The experimental animals used in the study were divided into 4 groups in equal numbers: Group 1 Zinc deficient: The group of male pups fed a zinc-deficient diet after separation from their mothers until the end of the study. Group 2 Normal diet: Group of male pups fed standard rat chow after separation from their mothers until the study is terminated. Group 3 Zinc supplementation: The group of male pups fed a zinc-fortified diet after separation from their mothers, in addition to standard rat chow, until the end of the study. Group 4 Control: A group consisting of male pup rats born to mothers fed standard diet and fed standard diet. ZEB1 levels were determined by ELISA method in muscle and bone tissue samples taken from animals sacrificed under general anesthesia 24 hours after the completion of the experimental stages of the study. Lowest muscle and bone ZEB1 levels; after maternal zinc deficiency was established, it was obtained in Group 1 fed with zinc deficient diet and Group 2 fed with normal diet (p<0.05). After the maternal zinc deficiency was established, the muscle and bone ZEB1 levels of Group 3, which was supplemented with zinc in addition to the standard rat feed, were higher than Group 1 and Group 2 (p<0.05), and were not different from the control group (Group 4). The findings of the present study show that there is a significant relationship between dietary zinc status and muscle and bone development in male rats born to mothers with maternal zinc deficiency. Muscle and bone ZEB1 protein may play a critical role in this effect of zinc.
Bu çalışmanın amacı; maternal çinko eksikliği oluşturulan annelerden doğan erkek sıçanlarda çinko eksikliği ve uygulamasının kas ve kemik dokusundaki bir çinko parmak proteini olan ZEB1 düzeylerini nasıl etkilediğinin araştırılmasıdır. Çalışma Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen Wistar cinsi 40 adet erkek sıçanlar üzerinde aynı merkezde gerçekleştirildi. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Etik Kurulunda onaylandı. Çalışmada kullanılan deney hayvanları eşit sayıda 4 gruba ayrıldı: Grup 1 Çinko eksik: Annelerinden ayrıldıktan sonra, çalışmanın sonlandırılacağı zamana kadar çinko eksik diyetle beslenen erkek yavrulardan oluşturulan grup. Grup 2 Normal diyet: Annelerinden ayrıldıktan sonra, çalışmanın sonlandırılacağı zamana kadar, standart sıçan yemiyle beslenen erkek yavrulardan oluşturulan grup. Grup 3 Çinko takviye: Annelerinden ayrıldıktan sonra, standart sıçan yemine ilave olarak çalışmanın sonlandırılacağı zamana kadar çinko takviyeli diyetle beslenen erkek yavrulardan oluşturulan grup. Grup 4 Kontrol: Standart diyetle beslenen annelerden doğan ve standart diyetle beslenen erkek yavru sıçanlardan oluşturulan grup. Çalışmanın deneysel aşamalarının tamamlanmasından 24 saat sonra genel anestezi altında sakrifiye edilen hayvanlardan alınan kas ve kemik doku örneklerinde ELISA yöntemiyle ZEB1 düzeyleri tayin edildi. En düşük kas ve kemik ZEB1 düzeyleri; maternal çinko eksikliği oluşturulduktan sonra çinko eksik diyetle beslenen grup 1 ile normal diyetle beslenen Grup 2’de elde edildi (p<0.05). Maternal çinko eksikliği oluşturulduktan sonra standart sıçan yemine ilave olarak çinko desteği yapılan Grup 3’ün kas ve kemik ZEB1 düzeyleri Grup 1 ve Grup 2’den yüksek (p<0.05), kontrol grubundan (Grup 4) ise farklı değildi. Mevcut çalışmanın bulguları maternal çinko eksikliği oluşturulan annelerden doğan erkek sıçanlarda diyet çinko durumu ile kas ve kemik gelişimi arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Çinkonun bu etkisinde kas ve kemik ZEB1 proteini kritik bir rol oynayabilir.

Çinko desteği, Kas ve kemik dokusu, Maternal çinko eksikliği, Sıçan, ZEB1, Maternal zinc deficient, Muscle and bone tissue, Rat, zinc supplementation

Alçay, O., (2022). Maternal Çinko Eksikliği Oluşturulmuş Sıçanlarda, Diyette Çinko Yoksunluğu ve Desteğinin Kas ve Kemik Dokusundaki ZEB1 Düzeyleri Üzerine Etkisi. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.