2018-04-26

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Bu projenin amacı, ön açık kapanışı olan hastalarda arka dişlerin gömülmesiyle ön dişlerdeki kapanmanın ve profildeki değişimin sefalometrik röntgenler kullanılarak karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu çalışma ön açık kapanışı olan 14 kız, 6 erkek toplam 20 hasta ile yapılmıştır. Hastaların yaşları 12-18 arasıdır. Palatinal bölgeye uygulanan mini vidadan üst çenede arka dişleri kaplayan akrilik apareye elastik zincirlerle 250-300 gr kuvvet uygulanmıştır. 8 ay süren tedavi boyunca aylık kontrollerle hastalar takip edilmiş ve elastik zincirler yenilenmiştir. Apareyin uygulandığı ilk seans ve uygulamanın tamamlandığı 8. ayda hastalardan elde edilen sefalometrik röntgenler üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Çalışma grubu verilerinin analizi SPSS 21.0 İstatistik Paket Programı (IBM, Armonk, NY, USA) ile gerçekleştirilmiştir. İskeletsel ve dişsel parametrelerin başlangıç ve bitiş ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla veriler bağımlı örnek t testi ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda mini vida ve apareyle maksiller arka dişlerde gömülme olduğu, ön dişlerde açık kapanış miktarında azalma olduğu ve üst çene arka dişlerin gömülmesiyle birlikte alt çenenin anterior rotasyon yaparak öne geldiği görülmüştür. Bu tekniğin Sınıf I ve hafif Sınıf II ön açık kapanış anomalisi olan hastalarda uygun bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varılmıştır.
The aim of this project is to evaluate the profile change and closure of anterior teeth after intrusion of posterior teeth using the cephalometric radiographs of the patients who have anterior openbite. We performed the study on 14 female,6 male, total 20 patients with anterior openbite. Patients' age interval is between 12 and 18. 250-300 gr of force was applied with anchorage from mini screw on the palate using elastic chains to the acrylic plate covering posterior upper teeth. Patients were controlled every month during the 8 months of treatment and elastic chains were renewed in every control. Evaluations were made on the cephalograms which were taken at the beginning of the treatment when the appliance was applied and at the 8. month when the treatment was completed. The analysis of control group datas was achieved using SPSS 21.0 Sytatistical Package Program (IBM, Armonk, NY, USA). The datas were evaluated with paired t test for indicating the statistically significant difference between initial and final measurements of skeletal and dental parameters. As a result in this study we confirmed that palatal mini screw and our appliance causes intrusion upon maxillary posterior teeth, decrease on the anterior open bite, mandiblar advancement with anterior rotation following the maxillary posterior intrusion. We concluded that the treatment method in our study is appropriate for class I and II patients with mild open bite anomaly.

Ön açık kapanış, Molar intrüzyonu, Mini vida, İskeletsel ankraj, Anterior openbite, Molar intrusion, Mini screw, Skeletal anchorage

Akbaydoğan, L. Ç. (2018). Ön açık kapanış tedavisinde mini vida ile posterior dişlerin gömülmesinin sefalometrik değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.