2015-07-06

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, 9. Sınıf matematik müfredatında yer alan "Denklem ve eşitsizlikler ile ilgili uygulamalar" konusunun öğretimi için problem çözme basamaklarına dayalı bireyselleştirilmiş web tabanlı öğrenme ortamının tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir. ProbSol adı verilen bireyselleştirilmiş web tabanlı bu öğrenme ortamı Polya'nın (1973) problem çözme basamakları ve yapılandırmacı yaklaşım esas alınarak tasarlanmıştır. ProbSol öğrenme ortamı tasarlandıktan sonra, bu öğrenme ortamının sınıf içi kullanımından önce teknolojik ve pedagojik açıdan değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Tasarlanan ortamın değerlendirilmesi için veri toplama aracı olarak "ProbSol öğrenme ortamı değerlendirme" ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçek yardımıyla, 121 eğitimci ve matematik öğretmeni tarafından ProbSol öğrenme ortamının pedagojik, içerik, teknolojik ve tasarım açısından değerlendirmesi sağlanmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında, ProbSol öğrenme ortamının geçerli ve kullanılabilir bir öğrenme ortamı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra ProbSol öğrenme ortamı gerçek sınıf ortamında uygulanarak bu öğrenme ortamının öğrencilerin akademik başarılarına etkisinin ve öğrencilerin bu öğrenme ortamına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 137 9. sınıf öğrencisi ile yürütülen bu çalışmada kontrol gruplu ön test ve son test araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri ise "Başarı testi" ve "Yarı yapılandırılmış görüşme formu" ile toplanmıştır. Başarı testinden elde edilen nicel veriler istatistiksel olarak, görüşme formundan elde edilen nitel veriler ise içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Diğer taraftan görüşme formundan elde edilen sonuçlar da öğrencilerin ProbSol öğrenme ortamına ilişkin görüşlerinin de büyük ölçüde olumlu olduğunu göstermiştir.
The aim of this study is to design, apply and assess individualized web based mathematic learning environment based on problem solving steps for the teaching of "Applications with regard to equations and inequalities". The individualized web-based learning environment which was called ProbSol was designed based on Polya's (1973) problem solving steps and constructivist approach. After ProbSol learning environment was designed, technological and pedagogical application of this environment was assessed before it was used in the classroom. "ProbSol learning environment assessment environment" was used as data collection tool for the assessment of the environment designed. With the help of this scale, a total of 121 educator and mathematics teachers were asked to assess ProbSol learning environment in terms of pedagogy, content, technology and design. Under the light of this assessment, it was concluded that ProbSol learning environment is a valid an applicable learning environment. Later on, ProbSol was applied in real classroom environment and the effects of this learning environment on learners' academic success and the views of learners with regard to this learning environment were analyzed. In line with this aim, in this study which was conducted with 137 9th grade students, prep-test post-test design was used. Data of the study were collected using "Achievement test" and "Semi-structured interview form". The quantitative data obtained from the achievement test were statistically analyzed while the qualitative data obtained via interview form were analyzed using content analysis. According to data from the study, it was seen that the students in the experimental group were more successful than the students in the control group. On the other hand, the results from the interview form indicated that the views of the learners with regard to ProbSol learning environment were mostly positive.

Bireysel öğrenme, Ortaöğretim matematik öğretimi, Problem çözme basamakları, Web tabanlı öğretim, Individualized learning, Problem solving steps, Secondary mathematics education, Web-based teaching

Yazlık, D. Ö. (2015). Problem çözme basamaklarına dayalı bireyselleştirilmiş web tabanlı matematik öğrenme ortamının tasarlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve öğrenci başarısına etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.