Selçuk Üniversitesi

Bu araştırma, pamukta (Gossypium hirsutum L.) ekim zamanının Adanaşartlarında verim ve verim unsurları üzerine etkilerini araştırmak amacıyla,2015 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Pamuk Araştırma veUygulama Merkezi deneme alanında, Tesadüf Blokların-da BölünmüşParseller deneme desenine göre ekim zamanları (5 Mayıs ve 5 Haziran) ana,çeşitler alt parselleri oluşturacak şekilde, 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Araştırmadamateryal olarak; BA-440, DP-499, CANDİA, SG-125, BA-119,NİHAL, ADN-123, ADN-710, ADN-712 ve ADN-811 çeşitleri kullanılmıştır.Denemede; bitki boyu (cm), bitki başına meyve dalı sayısı (adet), bitki başınaboğum sayısı (adet), bitkideki koza sayısı (adet), ilk meyve dalı boğum sayısı(adet),kütlü verimi (kg/da), incelenmiştir. Denemede en yüksek kütlü pamukverimine 5 Mayıs’ta ekilen BA-119, en düşük kütlü pamuk verimine ADN-710çeşidinin 5 Haziran ekiminde ulaşılmıştır.Çukurova koşullarında farklı ekim zamanlarında 10 farklı çeşitle yapılan budeneme sonucunda ekim zamanları yönünden sırasıyla NİHAL, SG-125 veADN-710 çeşitlerinin tercih edilebileceği kanısına varılmıştır.
The aim of this study was to determine the effects of sowing dates ofcotton (Gossypium hirsutum L.) yield and yield componentsat Adana premises.The experiment was conducted on the experimental area of AgriculturalFaculty of Çukurova University at Cotton survey and applıcation Seed ofcotton cultivars were sown according the sowing dates with split plotexperimental design with the three replications. Sowing dates (5 May, 5 June)were kept in main plot and varieties in sub plot by using plot size 3 m x 10 mand row spacing and interrow spacing were 70X 20 cm. Ten cotton varieties(BA-440, DP-499, CANDİA, SG-125, BA-119, NİHAL, ADN-123, ADN-710,ADN-712 and ADN-811) were used as plant material. As a result of theresearch; It was determined that the density of the cotton was changed between217 kg /da and 214 kg / da (NİHAL-BA-119). Also when the varieties areexamined according to planting times; NİHAL (109.01cm) in terms of plantheight, SG-125and DP-499 in terms of number of cocoons, SG-125andNİHALcocurated cotton weight in fruit number, NİHAL in the number of thefirst fruit dill number, AND-710 in the plant number, shave degree, BA-119was found to be promising in terms of fiber strength. NİHAL, SG-125 andADN-710 varieties can be preferred in the result of 10 different varieties inÇukurova conditions at different sowing times respectively.

Pamuk, Ekim zamanı, Verim, Kalite, Adana, Cotton, Sowing dates, Yield, Quality

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences

Dinç, R., Akınerdem, F., (2018). Pamukta Ekim Zamanının Adana Şartlarında Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 32(2), 108-117. DOI: 10.15316/SJAFS.2018.72