Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi

Bu çalışmada, Palearktik bölgenin Akdeniz alt bölgesinde yer alan Sündiken Dağları’ndaki oedemerid faunası ve türlerin EUNIS habitat tercihleri değerlendirilmiştir. Oedemeridler birçok çiçekli bitkinin tozlaşmasında önemli rol oynamasına rağmen, ülkemizdeki yapılan çalışmaları yeterli değildir. Ayrıca, çok çeşitli iklim tiplerine sahip olan Sündiken Dağları’nda oedemeridler ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, 3 yıllık saha çalışması dâhil olmak üzere yaklaşık 4 yıl sürmüştür (2011-2014). Çalışma alanında çeşitli toplama yöntemleri kullanılarak 464 erkek ve 255 dişi olmak üzere toplam 719 oedemerid örneği toplanmıştır. Toplanan örneklerin incelenmesi sonucunda 6 cinse ait 16 takson tespit edilmiştir. Oedemeridlerin, Sündiken Dağları için belirlenen toplam 19 EUNIS habitat tipinden 11’ini tercih ettiği tespit edilmiştir.
In this study, the oedemerid fauna and their EUNIS habitat preferences in the Sündiken Mountains in the Mediterranean sub-region of the Palearctic region were evaluated. Although oedemerids play an important role in the pollination of many flowering plants, their work in our country is not sufficient. In addition, there is no study on oedemerids in the Sündiken Mountains which have a wide variety of climate types. This study lasted about 4 years, including a 3-year fieldwork (2011-2014). A total of 719 oedemerid specimens, 464 male and 255 female, were collected using various collection methods in the study area. As a result of the evaluations, 16 taxa belonging to 6 genera were determined. It has been determined that Oedemerides prefer 11 of 19 EUNIS habitat types determined for Sündiken Mountains.

Böcek, EUNIS, Eskişehir, Türkiye, fauna, Insect

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi

Can, Ş., Hasbenli̇, A . (2020), Sündiken Dağları'nın (Ankara, Bilecik, Eskişehir) Oedemeridleri (Coleoptera: Oedemeridae) ve Habitat Tercihleri. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi. 46, (2). 66-84.