Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırmada ?İlköğretim Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde beceri temelli, içerik temelli ve öğretmen kılavuz kitaplarına dayalı eleştirel düşünme becerisi öğretim etkinliklerinin uygulandığı gruplardaki öğrencilerin; eleştirel düşünme becerileri, erişi ve tutumları arasında anlamlı bir fark var mıdır?? sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada deneysel yöntemin ön test ? son test modeli kullanılmıştır. Araştırmada hem nicel hem de nitel bir yaklaşım izlenmiştir. Araştırma Konya'nın Çumra İlçesine Alibeyhüyüğü ve İçeriçumra kasabalarında bulunan ilköğretim beşinci sınıflarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada iki deney grubu, bir kontrol grubu yer almıştır. Araştırma sonunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir: 1. İçerik ve beceri temelli eleştirel düşünme öğretimi yaklaşımları öğrenilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmektedir. Öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirilmesinde en etkili yöntem beceri temelli eleştirel düşünme öğretimi yaklaşımıdır. 2. Öğrencilerin Sosyal Bilgiler erişilerinin artırılmasında deney ve kontrol gruplarında uygulanan üç yaklaşım da etkili olmuştur. En etkili yaklaşımın içerik temelli eleştirel düşünme öğretimi olduğu tespit edilmiştir. 3. Öğrencilerin eleştirel düşünme öz-değerlendirmelerinin geliştirilmesinde içerik ve beceri temelli eleştirel düşünme öğretimi etkinlikleri eşit düzeyde etkilidir. 4. Deney ve kontrol grubunda uygulanan tüm etkinlikler tüm gruplarda, öğrencilerin tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. 5. İçerik ve beceri temelli eleştirel düşünme öğretimi etkinliklerinin her ikisi de öğrencilerin eleştirel düşünmeye ilişkin tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. 6. Öğrencilerin eleştirel düşünme stratejilerini sınıf içinde kullanmalarında içerik ve beceri temelli eleştirel düşünme öğretimi etkilidir.
In this study, it is tried to find an answer to the question whether or not there is an outstanding difference among the students attending the social knowledge lessons in the fifth year of primary school, with whom skill-based instruction, content-based instruction and critical thinking activities based on teacher?s guidance book were executed, in terms of their critical thinking skills, achievement and attitudes. The model of pretest-posttest experimental method was used in the study. Both quantitative and qualitative approaches were employed. The study was carried out among the fifth class students of primary schools. Two experimental groups and a control group participated in the study. At the end of this study the following results were obtained: 1- The educational approaches of skill and content based critical thinking developed the students? critical thinking skills. Skill- based instruction was much more effective in the development of students? critical thinking skills. 2- All of the three approaches applied both on the experimental and the control groups increased their achievements in social knowledge lessons. Content-based critical thinking education was much more effective in the development of students? success in the lessons. 3- Both skill and content based critical thinking methods developed the students? self evaluation of their critical thinking skills equally. 4- All of the three approaches applied to both the experimental and the control groups increased their attitude. 5- Both skill and content-based critical thinking methods developed the students? attitude concerning with critical thinking. 6- Both skill and content-based critical thinking approaches developed the students? skills in making use of the critical thinking strategies in the classroom; however, content-based approach was more effective in this respect.

Eleştirel düşünme, Cornell eleştirel düşünme testi düzey X, Öz-değerlendirme, Sosyal bilgiler dersi, Self-assessment, Critical thinking, Social studies course, Cornell critical thinking test level X

Kurnaz, A. (2007). İlköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler dersinde beceri ve içerik temelli eleştirel düşünme öğretiminin öğrencilerin eleştirel düşünme becereliri, erişi ve tutumlarına etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.