2013-12-26

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Okul öncesi ve ilköğretim döneminde verilen eğitim, kişinin aldığı tüm eğitim sürecinde en çok önem verilmesi gereken eğitim sürecidir. Bu sürecin etkili ve verimli olabilmesi için özellikle bilgisayar destekli eğitim programları uygulanmaktadır. Yeni geliştirilmiş teknolojik cihazların eğitim sürecine katılmasıyla başarının ve eğitim kalitesinin arttığı gözlemlenmektedir. Bu teknolojik yeniliklerden biri de dokunmatik yüzey ekranına sahip bilgisayar sistemleridir. Bu tez çalışmasında çok noktalı dokunmatik yüzeye sahip bilgisayar sistemi üzerinde okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim gören 5-6 yaş grubu çocuklara yönelik "zaman" kavramının öğretilmesi amacıyla bir eğitsel yazılım geliştirilmiştir. Geliştirilen bu eğitsel yazılımın performans değerlendirilmesinin yapılabilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren bir anaokulunda uygulama yapılmış ve sonuçları bilimsel yöntemler ışığında değerlendirilmiştir.
The education that given during pre-school and primary education, is the process that should be given importance. Fort he purpose of being this process effective and efficient, especially computer-based training programs are implemented. By participating the newly developed technological devices to educational process, the success and quality of education have been increasing. One of these technological innovations are computer systems with touch pad screen. In this study, an educational software has been developed on the computer system with multi-point touch surface for children in the pre-school education with 5-6 age group in order to learn "time" term. This educational software is implemented in kindergarten school of Ministry of National Education in order to perform an evaluation of the performance. The results were evaulated under scientific circumstances.

Bilgisayar destekli eğitim, Okul öncesi eğitim, Çok noktalı dokunmatik yüzey, Multi-point touch surface, Computer assisted education, Preschool education

Albayrak, Ü. (2013). Çok noktalı dokunmatik cihaz üzerinde eğitsel uygulama geliştirilmesi ve performans değerlendirilmesi. Selçuk üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.