Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırma; Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren futbol takımlarının altyapılarında oynayan 15-19 yaş grubu futbolcularda bazı seçilmiş biyomotor özelliklerin seviyesini belirlemeyi, yaş grupları arasındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçlanmıştır. Araştırmaya 302 erkek genç futbolcu katılmıştır (15 yaş grubu için 64, 16 yaş 65, 17 yaş 70, 18 yaş 64, 19 yaş 39 futbolcu). Çalışmada tüm yaş grupları bir tam yaş (1 Ocak – 31 Aralık) olarak değerlendirilmiştir. Antropometrik değişkenlerin ölçümü (boy-vücut ağırlığı), fonksiyonel hareket analizi, durarak uzun atlama, sürat (10-20-30 metre), 3 köşe koşusu, el pençe kuvveti, şınav, mekik, çeviklik (toplu-topsuz), 20 metre mekik koşusu, esneklik, sağlık topu (1 kg) fırlatma, dikey sıçrama ve tekrarlı sprint testleri haftada 1 gün, toplamda 3 gün olmak üzere, 3 haftada tamamlanmıştır. Antropometrik veriler, sürat, anaerobik güç, kuvvet, aerobik ve anaerobik dayanıklılık performansının yaşla birlikte artmış olduğu (p<0,05), ancak birbirine yakın yaşlar arasında bu farkın olmadığı ya da düşük olduğu görülmektedir (p>0,05). Kuvvet parametlerinden mekik performansı ile yaş arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir (p>0,05). Tekrarlı sprint üzerinden değerlendirilen anaerobik dayanıklılık performansında; en iyi zaman, en kötü zaman ve ortalama zaman değişkeni değerlerine göre 15 yaş grubu ile diğer yaş grupları (16-17-18-19) arasında bir farklılık olduğu görülmektedir (p<0,05). Tekrarlı sprinte ilişkin yorgunluk zaman değişkeni ile yaş arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir (p>0,05). Esneklik ve çeviklik (toplu-topsuz) performansları değerlendirildiğinde; 15 yaş grubu ile diğer yaş grupları (16-17-18-19) arasında bir farklılık olduğu görülmektedir (p<0,05). Genç futbolcularda fonksiyonel hareket analizi performansı değerlendirildiğinde; FHA engel adımı ve FHA şınav performansında yaş ile birlikte artış olduğu (p<0,05), FHA toplam performansında sadece 15 yaş ile 19 yaş arasında, FHA derin çökme performansında ise; 15 yaş ile 17 yaş arasında bir farklılık olduğu görülmektedir (p<0,05). Bunun yanı sıra FHA aktif düz bacak kaldırma, FHA omuz hareketliliği, FHA ileriye düz çökme ve FHA gövde rotasyon denge performansı ile yaş arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir (p>0,05). Yapılan çalışmada; yaş grupları (15-16-17-18-19) arasında oluşan atletik performans farkının; biyolojik gelişim, antrenman ve deneyimden kaynaklandığı düşünülmektedir.
This research aimed to determine the level of some selected biomotor characteristics and to reveal the differences between age groups in the football players between the ages of 15-19 years old who play in the infrastructure of football teams which are operating in Kahramanmaras. In this study, 302 male young football players participated (64 of them are 15 years old group, 65 of them for 16 years old, 70 of them are 17 years old, 64 of them are 18 years old, 39 of them 19 years old football players). In the study, players’ age were evaluated as whole number and didn’t rounded up (1 January – 31 December). Measurements of anthropometric variables (height-weight), functional movement screen, standing long jump, sprint (10-20-30 meters), 3-corners run, hand grip strength, push-ups, sit-ups, agility (with or without a ball), 20 m shuttle run , flexibility, throwing medicine ball (1 kg), vertical jump and repeated sprint test were completed in three days, but meet once a week so the measurements have been completed in three weeks. Anthropometric data, speed, anaerobic power, strength, aerobic and anaerobic endurance performances increase with age groups (p<0.05), but between close age groups the difference either is not significant (p>0.05) or small difference has been observed. It has been observed that there is no significant relationship between sit-up performance from strength parameters and age groups (p>0.05). In anaerobic endurance performance is evaluated over repeated sprint test; it is seen that there is a difference between the 15 years old group vs the other age groups (16-17-18-19) based on the best time, worst time, and average time variables (p<0.05). There is no significant relationship between the fatigue time variable of repeated sprint test and age groups (p>0.05). When the flexibility and agility (with or without the ball) performances are evaluated; It is observed that there is a difference between the 15 years old group vs the other age groups (16-17-18-19) (p<0.05). When functional movement screen performance is evaluated in young football players; FMS hurdle step and FMS trunk stability push up performances increase with age (p<0.05), only between the ages of 15 and 19 in FMS total performance, in FMS deep squat performance; It is observed that there is a difference between the ages of 15 and 17 years (p<0.05). In addition, there is no significant relationship between FMS active straight leg raise, FHA shoulder mobility, FMS in line lunge, FMS rotary stability performance and age groups (p>0.05). In this study, the difference in athletic performance between age groups (15-16-17-18-19); It is thought to result from biological development, training and experience.

Futbol, atletik performans, biyomotorik özellikler, Football, athletic performance, biomotor features

Kara, M., (2022). Genç Futbolcuların Atletik Performans Seviyelerinin Yaşa Göre İncelenmesi: Kahramanmaraş İl Örneği. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Konya.