Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, damızlık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına farklı düzeylerde kurutulmuş Siyah Asker Sineği Larvası (Hermetia illucens L.) ilavesinin performans, yumurta kalitesi, karaciğer ağırlığı, serum kolesterolü ve kuluçka parametreleri açısından etkisi incelenmiştir. Denemede, 8 haftalık, 54 dişi ve 18 erkek olmak üzere toplam 72 adet damızlık Japon bıldırcını kullanılmıştır. Bıldırcınlar her biri 3 dişi ve 1 erkek olacak şekilde oluşturulan 18 alt gruba sahip 3 muamele grubuna rastgele bir şekilde dağıtılmışlardır. Besleme denemesi 8 hafta sürmüş ve bu süre zarfında bazal diyet (%0 kontrol), %4 ve %8 seviyelerinde kurutulmuş Siyah Asker Sineği Larvası ilaveli üç rasyon hazırlanmıştır. Performans ve yumurta kalite analizleri 4 haftalık periyotlarda toplamda 2 kez yapılmıştır. Bulgular, yem tüketiminin kontrol grubunda muamele gruplarına göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır(P<0.01). Ancak yumurta verimi, canlı ağırlık değişimi, yemden yararlanma katsayısı, yumurta ağırlığı ve yumurta kitlesi açısından gruplar arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Benzer şekilde kabuk kalınlığı, sarı indeksi, kabuk kırılma direnci ve kabuk ağırlığı parametreleri gibi yumurta kalite parametreleri açısından da gruplar arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Bununla birlikte, ortalama şekil indeksi %4 SAS grubunda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli derecede yüksek olmuştur. Kontrol grubu Ak indeksi 2. periyot ve ortalama olarak muamele gruplarına göre daha yüksek olmuştur (P<0.05). Ayrıca Haugh Birimi 2. periyot %4 SAS grubu ile diğer gruplar arasında anlamlı bir fark göstermiştir (P<0.05). Yumurta sarısı L* değeri açısından gruplar arasında önemli bir fark bulunmazken, rasyonda siyah asker sineği larvası miktarı arttıkça a* değerinde 2. periyot ve ortalama değerlerinde önemli artış görülmüştür. Karaciğer ağırlığı ve serum kolesterolü %4 SAS grubunda kontrol grubuna göre önemli derecede daha yüksektir(P<0.01). Kuluçka performansı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak; damızlık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına %4 ve %8 SAS Larvası ilavesinin performans, yumurta kalitesi veya kuluçka parametrelerini olumsuz etkilemediğini göstermektedir. Kurutulmuş Siyah Asker Sineği Larvasının damızlık japon bıldırcın rasyonlarında %8 seviyesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
In this study, the effects of adding different levels of dried Black Soldier Fly Larva (Hermetia illucens L.) to the rations of Japanese breeder quail (Coturnix coturnix japonica) on performance, egg quality, liver weight, serum cholesterol and hatchability parameters were investigated. A total of 72 breeding Japanese quails, 8 weeks old, 54 females and 18 males, were used in the experiment. Quails were randomly allocated to 3 treatment groups with 18 subgroups of 3 females and 1 male each. The feeding trial lasted for 8 weeks and during this period, three rations were prepared with basal diet (0% control), 4% and 8% dried Black Soldier Fly Larvae addition. Performance and egg quality analyzes were performed twice in 4 weeks period. The findings revealed that feed consumption was significantly higher in the control group than in the treatment groups (P<0.05). However, there was no significant difference between the groups in terms of egg production, body weight change, feed conversion ratio, egg weight and egg mass. Similarly, no significant difference was observed between the groups in terms of egg quality parameters such as shell thickness, yolk index, shell breaking strenght and shell weight parameters (P>0.05). However, the mean shape index was significantly higher in the 4% SAS group compared to the control group. Albumen index of the control group was higher than the treatment groups in the 2nd period and on average (P<0.05). In addition, the Haugh Unit showed a significant difference between the 2nd period 4% SAS group and the other groups (P<0.05). While there was no significant difference between the groups in terms of egg yolk L* value, as the amount of black soldier fly larvae increased in the diet, a significant increase was observed a* in the 2nd period and average values. Liver weight and serum cholesterol were significantly higher in the 4% SAS group than in the control group (P<0.05). No significant difference was observed between the groups in terms of incubation performance. In conclusion; shows the addition of 4% and 8% SAS Larvae to breeder Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) rations does not adversely affect performance, egg quality or hatchability parameters. It was concluded that the dried Black Soldier Fly Larva can be used at 8% level in the breeding Japanese quail rations.

Damızlık Japon Bıldırcını, Kuluçka Parametreleri, Performans, Siyah Asker Sineği Larvası (Hermetia Illucens L.), Yumurta Kalitesi, Breeder Japanase Quail, Egg Quality, Hatchability Parameters, performance, Black Soldier Fly (Hermetia Illucens L.) Larvae

Kaplan, A., (2023). Damızlık Japon Bıldırcın Rasyonlarına Siyah Asker Sineği Larvası (Hermetia Illucens L.) İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi, Serum Kolesterolü ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.