Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Araştırma, Konya kent merkezinde farklı üç hastanenin kadın hastalıkları ve doğum servisinde sezaryenle doğum yapan annelerin hemşirelik bakımı ile ilgili memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma 9 Nisan-8 Mayıs 2010 tarihleri arasında Üniversite Hastanesi, Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum servisinde yapılmıştır. Araştırmada olasılıksız örnekleme yönteminden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örnek büyüklüğünün belirlenmesinde bir toplumdaki oranın belirli bir doğrulukla tahmininde önerilen bir tablodan yararlanılarak, örnek büyüklüğü 206 olarak bulunmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu ve Hemşirelik Hizmetlerinden Memnuniyet Ölçeği (HHMÖ) kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum servisinde sezaryen doğum sonu yatan annelerle yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda annelerin memnuniyet düzeylerinin hastanelere göre farklılık gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Araştırmada yer alan kadınların sezaryen doğum esnasında aldığı anestezi tipi ile memnuniyet düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Kadınların önceki ve son doğumlarına ilişkin özellikleri ile HHMÖ puan ortalamaları arasında fark bulunamamıştır (p>0,05). Üniversite Hastanesinde yatan kadınların HHMÖ puan ortalamasının diğer hastanelere göre düşük bulunması nedeniyle yapılacak olan çalışmalarda bu farkın nedeninin araştırılması önerilmektedir. Rejyonel anestezi sonrası kadınların bilinç düzeylerinin açık olmasının memnuniyeti etkilemesi nedeniyle sezaryen doğumlarda rejyonel anestezi yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
This descriptive study was carried out to determine the levels of satisfaction with nursing care received of mothers who had caesarean section and were hospitalised in cesarian post partum clinic in three different hospitals in Konya city center. This study was carried out in the gynaecology and maternity services of Faculty of Medicine, Maternity and Children Hospital, and Training and Research Hospital from 9th April to 8th May 2010. In the study purposeful sampling of improbability sampling methods was employed. To determine the sample size, a recommended table to correctly estimate the proportion in a population was utilized and the sample size was calculated to be 206. To collect the data, a questionnaire developed by the researcher and The Scale of Satisfaction with the Nursing Services (SSNS) were used. The data was collected by the researcher through face-to-face methods with the inpatient mothers in the gynaecology and maternity clinic of the hospitals. To analyze the data; point, percentage, mean scores, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis analysis of Variance and Spearman Analysis of Correlation were used. As a result of the study it is found that the satisfaction levels of the mothers varied from hospital to hospital (p<0.05) A significant relation between the satisfaction levels and the types of anaesthesia applied to the women participating in the study during caesarean section was found (p<0.05). There was no difference between the mean scores of SSNS and characteristics of their previous and last birth giving. (p>0.05) As the SSNS mean scores of the inpatients in University hospital were lower than those in other hospitals, it is suggested that the reason for this difference should be investigated in further studies. It is thought that regional anaesthesia for caesarean sections will be helpful as the fact that the women remain conscious after regional anaesthesia affects satisfaction.

Sezaryen doğum, Doğum sonrası dönem, Hemşirelik bakımı, Caesarean section, Postpartum period, Nursing care

Kaya, A. (2011). Sezaryen doğum sonu serviste yatan annelerin aldıkları hemşirelik bakımı ile ilgili memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.