Ağır atomlarda atomik yapı hesaplamaları

2012-01-06

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu tez çalışmasında, Ho I, Ho II ve Ho III nadir toprak elementlerinde elektrik dipol geçiş olasılıkları, osilatör şiddetleri ve uyarılmış seviyelerin hayat süreleri gibi spektroskopik parametreler en zayıf bağlı elektron potansiyel model teori ?WBEPMT? kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar literatürden elde edilebilen değerlerle karşılaştırılmış ve iyi bir uyum gözlenmiştir. Ayrıca literatürde bulunmayan bazı geçiş olasılığı, osilatör şiddeti ve uyarılmış seviyelerin hayat süresi değerleri elde edilmiştir.
In this study, the spectroscopic parameters such as electric dipol transition probabilities, oscillator strengths and lifetimes of excited levels have been calculated using the weakest bound electron potential model theory ?WBEPMT? for Ho I, Ho II and Ho III rare earth elements. The obtained results are compared to the available values from literature and a good agreement has been observed. Moreover, the transition probability, the oscillator strength and the lifetime values of excited levels not exciting in literature have been obtained.

En zayıf bağlı elektron potansiyel model teori, Geçiş olasılığı, Hayat süresi, Nadir toprak elementleri, Osilatör şiddeti, Lifetime, Transition probability, Oscillator strength, Rare earth elements, Weakest bound electron potential model theory

Özarslan, S. (2012). Ağır atomlarda atomik yapı hesaplamaları. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.