2012-09-07

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Konum tabanlı hizmetler (Location Based Services (LBS)) mobil cihazların mekânsal konumunu kullanarak, bu konuma bağlı hizmetler sunan servislerdir. Günümüzde mobil cihazların çok gelişmiş teknolojik imkânlara sahip olması ve yaygın olarak kullanılması nedeniyle LBS uygulamaları da hızla artmaktadır. LBS uygulamaları özellikle araç ve yaya yönlendirme sistemlerinde yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde üretilen yönlendirme yazılımları genellikle araç navigasyonuna yöneliktir. Fakat yayaların navigasyon ihtiyaçları araç sürücülerinden farklıdır. Bu nedenle yayalara yönelik yönlendirme sistemi çalışmaları son yıllarda hızla artmaktadır. Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Kampus alanında LBS teknolojileri kullanılarak oluşturulan yayalara yönelik yönlendirme sistemi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bu kapsamda kartografyanın LBS çalışmalarındaki rolü, nirengilerin yaya navigasyonunda kullanımı, kullanılan herkese açık Open Street Map verileri, kullanıcı profilini belirlemek amacıyla yapılan anket çalışmasının sonuçları, yapılan kiosk ve mobil uygulamalar, geliştirilen ve varolan nirengilerden yararlanarak yaya navigasyonu sağlayan navigasyon yaklaşımları hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş ve yapılacak benzer çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Location based services (LBS) use geographical location of mobile devices and provide services related to this location. Due to advanced technologic possibilities and wide-usage of mobile devices, the use of LBS applications rapidly increases. LBS applications are most commonly used in car and pedestrian orientation systems. Orientation software produced today generally address to the navigation of cars. However, navigation needs of pedestrians are different from those of drivers. For this reason, number of studies on orientation services for pedestrians has rapidly increased in recent years. In this study, an orientation system design for pedestrian orientation system developed using LBS technologies in Selcuk University campus was explained in detail. In this context, information was provided on the importance of cartography in LBS applications, the use of landmark orientation, Open Street Map data which is open to all users, results of a poll administered to determine user profile, kiosk and mobile applications, and existed developed landmark orientation approach. Suggestions for similar studies were also given.

Nirengi, Nirengilerle yönlendirme, Yaya navigasyonu, Landmarks, Konum tabanlı hizmetler teknolojisi, Location based services, Landmark orientation, Pedestrian navigation

Selvi, H. Z. (2012). Konum tabanlı hizmetler teknolojisi ile yönlendirme sistemi tasarımı: Selçuk Üniversitesi Kampusu örneği. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.