Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Şeffaf yönetimin temel aracı olan bilgi edinme hakkı, giderek yaygınlaşan ve uygulama alanı bulan bir nitelik göstermektedir. Toplumların kamusal sorunlara karşı ilgisi geliştikçe, bu hakka duydukları ihtiyaç da artmaktadır. Bilgi edinme hakkı yönetimde keyfilii önlemek, demokratik yollarla ?hesap sorabilmeyi? salamak gibi işlevleri açısından demokrasilerin vazgeçilmez unsuru haline gelmektedir. Bu anlamda demokrasi bilgi edinme hakkının tanındıı rejim olarak deerlendirilebilir. Çalışmamızda Türkiye'nin demokratik standartlarını evrensel standartlara çıkartmak açısından dönüm noktası olan 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun kabulü çerçevesinde demokratik bir yönetim-vatandaş ilişkisinde gizlilik, şeffaflık ve bilgi edinme gibi kavramların belirleyici rolleri incelenecektir.
Freedom of Information which is the main tools of Transparent management has indicated a position that gradually being widespread and finding practice area .That relation of publicy to the public matters to growing up, Needing of that growing up too. Freedom of Information has been ungiven component both as preventing arbitrary to administiration and providing to bring one to a account for democratic ways. In our studying, It will be exeminated chararacteristic roles of as of the concept the secrecy, transparency and freedom of information that in the relation of administration-citizen That was the turning point which from the point of view to raise the democratic standart of the Turkey to universal democratic standart in the frame of approving the Freedom of information Act numbered 4982.

Kamu yönetimi, Public administration, Şeffaflık, Transparency, Bilgi edinme hakkı, Right to information

Kaya, E. (2006). Kamu yönetiminde şeffaflık ve bilgi edinme hakkı çerçevesinde Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun uygulama sürecinin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.