Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Gerçek olaylardan ve ayrıntılı gözlemlerden oluşan anılar, Çocuk edebiyatında çok önemli yere sahiptir. Çocuklar anı türünde yazılmış eserler sayesinde başka insanların tecrübelerinden faydalanır ve onların yaşadıkları dönem hakkında bilgi sahibi olurlar. Ancak çocukların anı kitaplarını zevkle okuyabilmeleri için bu türde yazılmış eserlerin çocuklara hitap edebilmesi gerekir. Bu da anı yazarlarının çocuğa göre yazabilme bilincine ulaşmaları ile mümkündür. İşte çalışmamıza esas olan yazarlarımız Muallim Naci, Ahmet Rasim ve Halide Nusret Zorlutuna çocuklara yönelik anı kitaplarında kullandıkları sade dil ve samimi üslûpla onlara ulaşan dil köprüsünü keşfetmişlerdir. Muallim Naci ?Ömer'in Çocukluğu? adlı eserinde, Ahmet Rasim ?Falaka? ile ?Gecelerim? adlı eserlerinde, Halide Nusret Zorlutuna da ?Bir Devrin Romanı? ile ?Benim Küçük Dostlarım? adlı eserlerinde, başlarından geçen olayları çocuklarla paylaşırken aynı zamanda kendi kişilikleriyle onlara örnek olmuşlardır.
Memories, consisting of real subjects and detailed observation, have a fundamental place in Child literature. Children learn other people?s experiences and get information about the time they live in, with the help of works in type of memory. But, these works should be attractive to children in order to make them read in pleasure. This can be possible by the authors writing according to the needs of children. The authors in our work, Muallim Naci, Ahmet Rasim and Halide Nusret Zorlutuna have managed to reach the kids with the help of simple language and sincere style in their writing. They share their experiences with the children in their works, Muallim Naci ?Ömer?in Çocukluğu?, Ahmet Rasim ?Falaka? and ?Gecelerim?, Halide Nusret Zorlutuna ?Bir Devrin Romanı? and ?Benim Küçük Dostlarım?, they also be models for children with their personalities.

Ahmed Rasim, Muallim Naci, Tema, Theme, Çocuk edebiyatı, Children’s literature

Ay, i. (2009). Muallim Naci, Ahmet Rasim ve Halide Nusret Zorlutuna'nın anı türündeki eserleriyle çocuk edebiyatımızdaki yeri ve başlıca temaları. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.