Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırma, ebelerin adli ebelik hakkındaki bilgi ve tutumları ile adli vakalarda sorumluluklarına yönelik görüşlerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı türde yapıldı. Çalışmanın örneklemini Aralık 2020-Mart 2021 tarihleri arasında Konya il merkezinde bulunan 2 üniversite hastanesi, 3 kamu hastanesi ve 99 aile sağlığı merkezinde görev yapan 640 ebe oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür ışığında geliştirilen dört bölümden oluşan online anket formu kullanılmıştır. Ebelerin bireysel ve mesleki özelliklerini inceleyen “Kişisel Bilgi Formu” (6 soru), “Ebelerin Adli Ebelik ile İlgili Bilgi ve Tutum Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Anket Formu” (17 soru), “Ebelerin Adli Vaka ile İlgili Sorumluluklarını Belirlemeye Yönelik Anket Formu” (13 soru) ve adli vakayı tanılamak için 25 sorudan oluşan “Ebelerin Adli Vakayı Tanılama Formu” kullanılmıştır. Toplamda tüm online anket formu 61 sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca ve %95 Confidence Interval Lower-Upper kullanılmıştır. Ebelerin yaş ortalaması 30,29±6,92, toplam çalışma süresi 6,34±6,75’dir. Ebelerin %79,5’i lisans mezunudur. Ebelerin %70,8’i mesleki eğitim sırasında adli ebelik konusunda eğitim almamıştır. Ebelerin %93,8’i adli ebeliğin ayrı bir disiplin olması gerektiğini düşünmektedir. Ebelerin %96,7’si adli ebelik eğitiminin verilmesini istemiştir. Ebelerin %89,1’i adli ebeliğe Türkiye’de gereksinim olduğunu düşünmektedir. Ebelerin %52,7’si karşılaşılan adli vakalarda izleyeceği kurum prosedürünü bilmemektedir. Ebelerin %58,9’u Türk Ceza Kanunu’ndaki 280. maddeyi bilmemektedir. Ebelerin adli ebelik konusunda yeterince bilgi sahibi olmaları için adli ebelikle ilgili belirli aralıklarla hizmet içi eğitimler düzenlenmelidir. Üniversitelerde ebelik lisans ve lisansüstü müfredatlarına adli ebeliğe yönelik derslerin eklenmesi, konuyla ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesine katkı sağlayacaktır. Böylelikle ebeler adli vakalarla karşılaştıklarında yasalara uygun şekilde nasıl bir yol izleyeceklerini öğrenmiş olacaktır.
This descriptive study was conducted to examine the knowledge and attitudes of midwives about forensic midwifery and their views on their responsibilities in forensic cases. The sample of the study consisted of 640 midwives working in 2 university hospitals, 3 public hospitals, and 99 family health centers in Konya District between December 2020 and March 2021. An online questionnaire consisting of four parts, developmed by the researcher in the light of the literature, was used to collect the data. The instruments used in the questionnaire were as follows: "Personal Information Form" (6 items), which examines the individual and professional characteristics of midwives, "Questionnaire Form for Determining the Knowledge and Attitude Levels of Midwives about Forensic Midwifery" (17 items), “Questionnaire Form for Determining the Responsibilities of Midwives Regarding Legal Cases" (13 items), and “Forensic Case Diagnosis Form for Midwives” consisting of 25 questions to diagnose the forensic case. In total, the online questionnaire consisted of 61 questions. Number, percentage, mean, standard deviation, median, and 95% Confidence Interval Lower-Upper were used in the analysis of the data. The average age of the midwives was 30.29±6.92 years, and the mean tenure as midwives was 6.34±6.75 years. It was found that 79.5% of the midwives had a licence degree. 70.8% of the midwives did not receive training on forensic midwifery during their vocational training, and 93.8% thought that forensic midwifery should be a separate discipline. It was observed that 96.7% of the midwives desired to receive forensic midwifery training, and 89.1% of the midwives thought that forensic midwifery is needed in Turkey. More than half of the midwives (52.7%) did not know the institutional procedure to follow in forensic cases, and 58.9% did not know the 280th article of the Turkish Penal Code. In-service training on forensic midwifery should be organized at regular intervals so that midwives have enough knowledge about forensic midwifery. Adding forensic midwifery courses to midwifery undergraduate and graduate curricula in universities will contribute to eliminating the lack of knowledge on the subject. Thus, midwives learn how to proceed in accordance with the law when faced with forensic cases.

Adli Ebelik, Adli Vaka, Bilgi, Ebe, Tutum, Forensic Midwifery, Forensic Case, Knowledge, Midwife, Attitude

Çalışır, İ. N., (2022). Ebelerin Adli Ebelik Hakkındaki Bilgi ve Tutumları ile Adli Vakalarda Sorumluluklarına Yönelik Görüşleri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.