Beyazlatmanın diş ve çevre dokularda yaratabileceği yan etkiler

Selçuk Üniversitesi

Beyazlatmanın diş ve çevre dokularda yaratabileceği yan etkiler Toplumun diş beyazlatmaya olan ilgisi son yıllarda artmaktadır. Diş beyazlatma, restoratif tedavi seçenekleriyle karşılaştırıldığında en konservatif tedavi yöntemidir. Diş beyazlatmanın mekanizması hidrojen peroksitin parçalanmasından sonra açığa çıkan serbest oksijenin diş dokularında kromatik renk değişikliği oluşturduğu redoks reaksiyonuna bağlıdır. Beyazlatmanın yan etkileri; dental dokunun elastik modülünü ve mikrosertliğini modifiye eden HP (Hidrojen peroksit)’nin varlığına bağlanmaktadır. Beyazlatılmış dişlerin kırılma direncini etkileyebilen bu değişimler, doku yapısının değişimi ve dentindeki organik bileşenlerin indirgenmesine bağlı olabilir. Endodontik tedavi gören dişlerde bu durum diş yapısının zayıflaması nedeni ile daha kritik olabilir. Beyazlatma tedavisinde en fazla görülen, fakat geçici olan yan etki hassasiyettir. HP (Hidrojen peroksit) termal aktivasyon ile kombine kullanıldığında beyazlatmadan sonra daha fazla hassasiyet oluşur. Beş buçuk derecelik (C°') bir intrapulpal sıcaklık artışı geri dönüşü olmayan pulpa hasarından kaçınmak için aşılmaması gereken eşik değeri olarak kabul edilmektedir. Bu derlemenin amacı, beyazlatıcı ajanların mine üzerindeki etkileri ve beyazlatma tedavilerinin yan etkilerini değerlendirmektir.
Adverse effects of bleaching in teeth and surrounding tissues Public demand for tooth whitening has increased in recent years. Compared with restorative treatment choices, bleaching is the most conservative treatment option for discolored teeth. The mechanism of tooth bleaching relies on a redox reaction in which the release of free oxygen after hydrogen peroxide (HP) degradation recovers the chromatic alteration of dental tissues. The adverse effects of the bleaching procedure are attributed to the presence of HP, which can modify the microhardness and elasticity modulus of the dental tissues. These alterations may be related to the reduction of the organic components of dentin and to the changes in tissue morphology, which can influence the fracture resistance of bleached teeth. Such problem is even more critical in endodontically treated teeth, which present some degree of structural weakness. Tooth sensitivity has been identified as a common but transient side effect of bleach treatment. Sensitivity after bleaching is higher when HP is combined with thermal activation. An intrapulpal temperature increase of 5.5?C is nowadays regarded as the threshold value, which should not be exceeded to avoid irreversible pulp damage. The aim of this review, effects of bleaching agents on enamel and side effects of bleaching treatments were evaluated.

Beyazlatma, demineralizasyon, diş, yan etki, Bleaching, demineralization, tooth, side effect

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Küçük, Ö., Keçeci, A. D., (2019). Beyazlatmanın diş ve çevre dokularda yaratabileceği yan etkiler. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 6 (1), 110-119. Doi:10.15311/selcukdentj. 415997