Çiçekdağı (Kırşehir) ilçesinin Coccinellidae (Coleoptera: Insecta) faunası

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma Coccinellidae faunasını tespit etmek amacıyla, Kırşehir iline bağlı Çiçekdağı ilçesinin merkezi ve ilçeye bağlı 11 köyde 2016-2017 yıllarında yürütülmüştür. Böcek örnekleri, havanın yağışsız ve serin olduğu vakitlerde tarım ve tarım dışı alanlarda (bahçe, yol kenarları, dağ etekleri vb.) bulunan otsu bitkiler, çalı formundaki bitkiler, yabancı otlar, kısa boylu çayırlar, ağaçlar ve toprak üstlerinden toplanmıştır. Çalışmalar mayıs ayında başlayıp, eylül ayı sonunda bitirilmiştir. Coccinellid örnekleri; gözle kontrol, el ile atrap ile ağaçlarda dalları elle silkeleme ve japon şemsiyesi yardımıyla toplanmış ve bu örnekler daha önceden hazırlanmış potasyum siyanürlü kavanozda öldürüldükten sonra teşhis çalışmaları için yöntemine uygun şekilde iğnelenip etiketlenmiştir. Araştırma sahasındaki çalışmalarda toplanan 255 ergin birey üzerinde yapılan tür teşhisi çalışmaları sonucunda Coccinellidae familyasının Coccinellinae, Scymninae ve Chilocorinae altfamilyalarından 6 cinse bağlı 6 tür tespit edilmiştir. Bu türlere ait birey sayılarının, toplam örnek sayısı içindeki yüzde oranları; Coccinella septempunctata %53,33, Hippodamia variegata %34,11, Coccinula quatuordecimpustulata %9,41, Scymnus marginalis %2,35, Harmonia axyridis %0,39 ve Chilocorus bipustulatus %0,39 olmuştur.
This study was carried out to determine Coccinellidae fauna of the Çiçekdağı district of Kırşehir province and 11 villages of the District in the years of 2016-2017. The insect samples were collected from the herbaceous plants, weeds, short meadows, trees and soil tops in the agricultural and non-agricultural areas (garden, roadside, mountain slopes etc.) during the sunny day hours. The work started in May and was completed by the end of September. Coccinellid samples was collected by visual observation, by hand, with the cloth atrap and by shaking branch plus japan umbrella. And then, collected samples were killed in potassium cyanide killing jar. Then they were prickled and labelled for collection. As a result of the identification study on the collected 255 samples, it was found 6 species from 6 genera belonging to 3 subfamilies of Coccinellidae; namely Coccinellinae, Scymninae, Chilocorinae. Presence rates of the species are Coccinella septempunctata 53,33%, Hippodamia variegata 34,11%, Coccinula quatuordecimpustulata 9,41%, Scymnus marginalis 2,35%, Harmonia axyridis 0,39% and Chilocorus bipustulatus 0,39%.

Coccinellidae, Uğur böceği, Ladybug

Boyalı, Ç. Y. (2019). Çiçekdağı (Kırşehir) İlçesinin Coccinellidae (Coleoptera: Insecta) Faunası. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.