Investigation of the Products of Heavy Hypernuclei

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi

Evaporation of hypernuclei is investigated similar to evaporation of normal nuclei taking place in deep-inelastic nuclear collisions. Final cold hypernuclei can be obtained in such processes and offer a new direction for investigation. This may concern the production of exotic states which can exist due to the presence of a hyperon. It will be difficult to obtain such exotic states in other reactions since there are practical limitations on the use of radioactive targets in experiments. We have investigated the evaporation mechanism of some heavy hypernuclei for emission of light hypernuclei which take place from the target and projectile residues. Theoretical calculations are carried out by using computer codes developed for the statistical multifragmentation model generalized to hypernuclei.
Hiperçekirdeklerin buharlaşması, derin esnek olmayan nükleer çarpışmalarda meydana gelen normal çekirdeklerin buharlaşmasına benzer şekilde incelenmiştir. Son soğuk hiperçekirdekler bu tür işlemlerde elde edilebilir ve araştırma için yeni bir yön sunar. Bu, bir hiperonun varlığından dolayı var olabilecek egzotik durumların üretimiyle ilgili olabilir. Deneylerde radyoaktif hedeflerin kullanımında pratik sınırlamalar olduğundan, diğer reaksiyonlarda bu tür egzotik durumları elde etmek zor olacaktır. Hedef ve mermi kalıntılarından meydana gelen hafif hiperçekirdeklerin emisyonu için bazı ağır hiperçekirdeklerin buharlaşma mekanizmasını araştırdık. Teorik hesaplamalar, hiperçekirdeklere genelleştirilmiş istatistiksel çoklu parçalanma modeli için geliştirilen bilgisayar kodları kullanılarak yapılmıştır.

Evaporation, Hypernuclei, Statistical multifragmentation model, Buharlaşma, Hiperçekirdekler, İstatistiksel çok katlı parçalanma modeli

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi

Öztürk, S., Büyükçizmeci, N. (2021). Investigation of the products of heavy hypernuclei. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 47, (1), 118-124. doi: https://doi.org/10.35238sufefd.896679