Postmenopozal kadınlarda nesfatin-1 düzeyleri

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu tezin amacı, postmenopozal dönemde NUCB2/nesfatin-1, kisspeptin ve leptinin enerji metabolizması ve üreme üzerine etkilerini ortaya koymak ve premenopozal ve postmenopozal dönemler arasındaki enerji metabolizması farkının bu faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını saptamaktır. Çalışma Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği bünyesinde bulunan Menopoz Polikliniğine başvuran menopoza girmemiş ve postmenopozal toplam 83 kadında yapılmıştır. Katılımcılar boy, kilo ve vücut yağ yüzdelerine göre menopoza girmemiş normal kilolu kadınlar (n=25), menopoza girmemiş obez kadınlar (n=18), postmenpozal normal kilolu kadınlar (n=17) ve postmenopozal obez kadınlar (n=23) olmak üzere dört gruba ayrılarak incelenmiştir. Katılımcılardan alınan kanlarda nesfatin-1, leptin ve kisspeptin düzeylerine ek olarak hemogram değerleri, rutin biyokimya parametreleri, obezite ve menopozla ilgili hormonlar, B12 ve D vitaminlerinin seviyeleri ölçülmüştür. Vücut analizleri yapılarak kilo, boy, beden kitle indeksi ve vücut yağ oranı ölçülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen veriler gruplara göre karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışmamızda nesfatin-1 ve kisspeptin-1'in belirlenen premenopoz obez ve normal ve postmenopoz obez ve normal gruplarda farklı düzeylerde değildi (p> 0.05). Leptin seviyeleri ise obez gruplarda diğer gruplardan daha yüksekti (p< 0.05) ancak menopoz öncesi ve sonrası değerlerde fark yoktur (p> 0.05).
The aim of this thesis was to investigate the effects of nesfatin-1, kisspeptin and leptin in energy metobolism and reproduction, and determine whether the difference on energy metabolism between pre and post menoposal terms arise from these hormones. The participants of this study were the 83 women who has applied to Menopause Clinic in Konya Education and Research Hospital. The participants divided into four groups according to their heights, weights and the body fat percentages as premenopausal normal weighted women (n=25), premenopausal obese women (n=18), postmenopausal normal weighted women (n=17) and postmenopausal obese women (n=23). In participants' blood samples together with nesfatin-1, leptin and kisspeptin; hemogram, routine biochemical analyses, obesity and menopause related hormones and B12 and vitamin D analyses were performed. The participants' height, weight, body mass index and body fat percentage were measured by body analyzer. Each group's results were compared and analysed. Neither nesfatin-1 nor kisspeptin-1 were not different in pre and postmenopausal groups (p> 0.05). Obese groups' leptin levels were higher than normal groups, on the other hand leptin levels were not different in pre and postmenopausal groups (p< 0.05).

Kadınlar, Women, Kisspeptin, Leptin, Menopoz, Menopause, Nesfatin 1, Obezite, Obesity, Postmenopoz, Postmenopause

Çelik, F. (2014). Postmenopozal kadınlarda nesfatin-1 düzeyleri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.