Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Bu çalışmanın amacı; farklı markalar tarafından üretilen elastomerik zincirlerde; ortamdaki ısı değişimi, su emilimi ve zamana bağlı olarak kuvvet azalmalarında görülen farklılığı karşılaştırmaktır. Beş farklı firmaya ait, farklı aralıklara ve özelliklere sahip elastik zincirler çalışmaya dahil edilmiştir. Elastomerik zincirlerin marka bazında su emilimine, zamana ve ortama bağlı olarak kuvvet kayıpları değerlendirilmiştir. Ölçümler 0. saatte, 1. saatte, 24. saatte, 3. günde, 1., 2., 3., ve 4. haftada manuel bir kuvvet ölçer kullanılarak tekrarlanmıştır. Zamana bağlı ortamlar ve markalar arasındaki farkı tespit amacıyla Anova testi, fark tespit edilen zamanlarda ikili karşılaştırmalar için Post-Hoc Tukey testi, ortamların zamana göre kuvvet azalış yüzdesi arasındaki farkın tespiti için tekrarlı Anova testi elastik zincirlerin istatistiksel karşılaştırması için kullanılmıştır. Anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Markalar arası su emiliminde anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Kuru ortamda yapılan çalışmada markalar arasında 1. saat, 24. saat ve 3. günde yapılan ölçümlerde kuvvet azalış yüzdeleri arasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0,05), 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve 4. haftada markalar arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Yapay tükürüklü ortamda 1. saatte markalar arası kuvvet azalış yüzdesi arasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0,05), 24. saatte, 3.günde, 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve 4. hafta ölçümlerinde markalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Termal sikluslu ortamda 1. saatte, 24. saatte, 3.günde, 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve 4. hafta ölçümlerinde markalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Markalar arasında su emilimi açısından fark yoktur. Ancak farklı ortamlarda ve farklı markalarda zamana bağlı olarak kuvvet kayıpları açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
The aim of this study is to evaluate the force degradation of elastomeric chains produced by different brands in three different environments; air media, artificial saliva media, thermal cyclic media, and to measure the water absorption of chains. Elastic chains produced by different brands (5 brands), different spacings (continuous, short spaced, long spaced) and features (memory, conventional) are included in the study. The force degradation of elastomeric chains based on brand-based water absorption, time and different environments (air media, artificial saliva media, thermal cyclic media) are evaluated. Measurements were repeated using a manual force gauge at 0 hours, 1 hour, 24 hours, 3 days, 1, 2, 3, and 4 weeks. The Anova test was used to determine the time-dependent differences between the different environments and brands, the Post-Hoc Tukey test for binary comparisons at different time points, and the repeated Anova test was used for statistical comparison of elastic chains for determining the difference between percentages of strengths of environments. There was no significant difference in water absorption between brands (p> 0.05). In the study performed in the dry environment, there was no significant difference between the percentages of decrease in force at the 1st hour, 24th hour and 3rd day of the brands (p> 0.05), at the 1st week, 2nd week, 3rd week and 4th week there was a significant difference between brands (p <0.05). There was no statistically significant difference between the percentages of decrease in force between marks at 1 hour in artificial salivary media (p> 0.05), between the brands at 24th hour, 3rd day, 1st week, 2nd week, 3rd week and 4th week a statistically significant difference was found (p <0.05). A statistically significant difference was determined between the measurements at 1 hour, 24 hour, 3rd day, 1st week, 2nd week, 3rd week and 4th week in thermal cycle environment (p <0.05). There is no difference in water absorption between brands. However, significant differences were found in terms of force degradation depending on time in different environments and in different brands.

Elastik zincir, Emilim, Kuvvet kaybı, Ortodontik apareyler, Absorption, Elastic chain, Force degradation, Orthodontic appliances

Yılmaz, E. (2018). Ortodontik tedavide kullanılan elastik zincirlerin ortamdaki ısı değişimi, su emilimi ve zamana bağlı olarak kuvvet azalmasının değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.