Gelişmiş ekonomiler milenyum sonrası sürdürülebilir büyümeyi, teknoloji şirketleri üzerinden gerçekleştirmiştir. Bu süreçte üniversite sanayi iş birliğini doğru kurgulayan ülkeler rakiplerinden pozitif ayrışmıştır. Üniversite sanayi iş birliği amacıyla kurgulanan teknoparklarda ihtiyaca göre farklı yapılar kurgulanmıştır. İş kuluçkaları teknoloji şirketlerinin kurulma ve kök salma süreçlerine destek olmak amacıyla teknoparklar bünyesinde kurgulanan yapılardır. Yeni kurulan teknoloji şirketlerinin finansman dışındaki birçok ihtiyacını ekonomik olarak çözen iş kuluçkaları, finansmana ihtiyaç duyan teknoloji şirketleri ile melek yatırımcıların bir araya getirilmesi için networking faaliyetleri düzenlemektedir. Bu faaliyetler teknoloji şirketleri ile melek yatırımcılar arasında güven ortamı oluşturarak, yatırım süreçlerine olumlu katkılarda bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı teknoloji şirketleri ile melek yatırımcı arasındaki güven ilişkisi ile networking faaliyetlerinin iki taraf arasındaki güvenin gelişmesine etkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini Konya Teknokent ve Innopark’ta bulunan 156 teknoloji şirketi, ayrıca TÜBİTAK teknogirişim desteğine başvurmaya hak kazanan vi kuluçka firmaları ile ASKON Konya şubesine üye 252 potansiyel melek yatırımcı iş adamı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, Nakamura vd. (2019) tarafından geliştirilen melek yatırım eğilimi ölçeği, Canlı (2016) çalışmasındaki 18 madde ile Yılmaz ve Hunt (2001) çalışmasından 4 madde alınarak oluşturulmuş Kişilerarası güven ölçeği ve Tötterman, H. ve Sten, J. (2005) tarafından inkübatörlerdeki sosyal ağ faaliyetlerini ölçmek için geliştirilen ölçeği kapsayan bir anket formu ile toplanmıştır. Araştırmanın model ve hipotezleri aracı değişkenlik yapısal eşitlik modellemesi yardımıyla test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre kişilerarası güvenin melek yatırımcı eğilimini hem de iş kuluçkasındaki networking faaliyetlerini pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, iş kuluçkasındaki networking faaliyetlerinin melek yatırımcı eğilimini pozitif etkilediği ortaya konmuştur. Ayrıca kişilerarası güven ile melek yatırım eğilimi arasındaki ilişkide iş kuluçkasındaki networking faaliyetlerinin üzerindeki etkisinde aracı etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Öte yandan kişiler arası güvenin sadece açıklık boyutunun melek yatırım eğilimini pozitif etkilediği gözlenmiştir.
Developed economies realized sustainable growth through technology companies after the millennium. In this process, the countries which could set up university-industry cooperation correctly differentiated positively from their competitors. As a result of the cooperation between universities and industry, different structures have been designed in technoparks, according to the needs. Business incubators are structures built within technoparks to support the establishment and rooting processes of technology companies. Business incubators that economically solve many non-financing needs of newly established technology companies such as organizing networking activities between technology companies that need financing and angel investors. These activities build an atmosphere of trust between technology companies and angel investors, so mediate positive opportunities for investment processes. The purpose of this study is to examine the effect of networking activities on trust between technology companies and angel investors. The sample of this study is 156 technology companies in Konya Teknokent, Innopark, incubation companies that viii are entitled to support the TÜBİTAK techno-enterprise. And 252 potential angel investors who are members of ASKON Konya which is a business association. The data is provided through face to face and electronically generated questionnaires. The model and hypotheses of the research, tested by structural equation modeling. According to the research findings, it has determined that interpersonal trust positively affects both the angel investing tendency and the networking activities in the business incubation. However, it has revealed that networking activities in the business incubation positively affect the angel investing tendency. In addition, it has been found that the relationship between interpersonal trust and angel investing tendency has a mediating effect on the effect of networking activities in business incubation. On the other hand, it observed that only the openness dimension of interpersonal trust positively affected the angel investing tendency.

Startup, Melek Yatırım, İş kuluçkası (incubator), Networking, Kişilerarası Güven, Angel Investor, Incubator, Networking, Interpersonal Trust

Polat, İ., (2022). Kişilerarası Güven Duygusunun Melek Yatırımcılık Eğilimi Üzerine Etkisi: Türkiye İş Kuluçkalarındaki Networking Faaliyetlerinin Aracı Rolü. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya