Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Güncel liderlik araştırmalarında takipçilerin algılama süreçlerine giderek daha fazla ağırlık verilmeye başlanmış, liderlikten söz edilebilmesi için ortaya konan liderlik davranışlarının takipçilerin zihnindeki ideal lider özellikleri ile uyumlu olması gerektiği görüşü giderek yaygınlık kazanmıştır. Bu durum literatürde örtük liderlik kuramı olarak adlandırılmış, takipçinin zihninde ideal bir liderde olması gerektiğini düşündüğü özelliklerin toplamı ise lider modeli olarak adlandırılmıştır. Araştırmada sanayi işletmelerinde çalışan işgörenlerin lider modeli ve algıladıkları liderlik tarzı arasındaki uyumun örgütsel özdeşleşmeye olan etkisi üzerine sonuçlar elde etmek amacıyla Aksaray OSB’de bulunan 16 işletmeden ve Adana Hacı Sabancı OSB’de bulunan 29 işletmeden olmak üzere toplam 922 katılımcıdan toplanan veriler analiz edilmiştir. Çalışmaya otomotiv ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler dahil edilmiştir. Analizler lider modeli ile algılanan liderlik arasındaki uyumun örgütsel özdeşleşme üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca Aksaray ve Adana illeri arasında lider modeli ile algılanan liderlik arasındaki uyum ve örgütsel özdeşleşme değişkenleri bakımından karşılaştırmalar yapılmıştır.
Recent leadership studies have focused on the perception process of followers. The idea that existing leader behaviours must be congruent with the ideal leader characteristics in the followers’ mind has become prominent. This situation is referred to as the implicit leadership theory and the sum of the characteristics of the ideal leader according to the follower is referred to as the leader prototype. In this study, the aim is to find out the effect of the congruence between leader prototype and perceived leadership style on organizational identification in employees working in industrial enterprises. For this purpose, data were collected from 922 participants in total from 16 enterprises in Aksaray Organized Industrial Zone and 29 enterprises in Adana Hacı Sabancı Organized Industrial Zone. The study comprises of enterprises operating in the automotive and iron and steel industry. Analysis results revealed that the congruence between leader model and perceived leadership style has a positive and meaningful effect on organizational identification. Furthermore, comparisons were made between Aksaray and Adana in terms of the variables of congruence between leader model and perceived leadership style and organizational identification.

Lider Modeli, Lider Prototipi, Örtük Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme, Uyum, Leader Model, Leader Prototype, Implicit Leadership, Organizational Identification, Congruence

Akyazı, T. E., (2020). Lider Modeli ile Algılanan Liderlik Tarzı Arasındaki Uyumun Örgütsel Özdeşleşmeye Etkisi Üzerine Bir Araştırma. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.