Bitki büyümesini artırıcı rizobakterilerin narda bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Araştırma 2016-2017 yıllarında Denizli ilinde ticari bir nar bahçesinde potansiyel olarak bitki verimini ve gelişmesini artırabilme özelliğine sahip Pseudomonas syringaepv.syringae HV 5 ve Micrococcus luteus GC- subgroup B MFDV3, bakteri ırklarının bitki gelişimi, verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bakteri uygulamalarının sürgün çapı, meyve eni, meyve boyu, meyve suyunda SÇKM, pH ve asitlik ve ağaç başına verim üzerine etkileri istatistiki olarak önemsiz; meyve ağırlığı, meyve hacmi ve meyve suyunda C vitamini üzerine etkileri ise önemli bulunmuştur. 2016 ve 2017 yıllarında en yüksek sürgün uzunluğu HV5+MFDV3 uygulamasında bulunmuştur. HV5 ve MFDV3 bakterilerinin birlikte kullanımı sonucu meyve ağırlığı, hacmi ve meyve suyunda C vitamini miktarı kontrole göre artmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kullanılan bakteri ırkları narda sadece meyve iriliği ve C vitamini üzerine olumlu etki yaptığından konu hakkında farklı uygulama şekilleri ve dozlarının denenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır
This study were carried out in a commercial pomegranate garden in Denizli, in 2016-2017 in order to determine the effects of Pseudomonas syringaepv.syringae HV 5 and Micrococcus luteus GC- subgroup B MFDV3 bacterial strains, which are potentially capable of improving plant yield and development, on plant growth, yield and quality. The effects of bacterial application on shoot diameter, fruit width, fruit size, fruit juice content, pH, acidity and yield per tree were statistically in significant but the effects on fruit weight, fruit volume and fruit juice C vitamins were found to be significant. The highest shoot length was found in from the HV5+MFDV3 application in years 2016 and 2017. Concomitant use of HV5 and MFDV3 bacteria resulted in increased fruit weight, volume, and amount of vitamin C in fruit juice compared to control. According to the results of the research, it was concluded that the bacterial strains used had a positive effect on fruit juice and vitamin C only, so that different application forms and doses should be tested.

: Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakteri, Plant Growth Promoting Rhizobacteria, Bitki Gelişim, Plant Growth

Acar, O. (2018). Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakterilerin Narda Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.