2008

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırmada; babaların, 3-6 yaş grubundaki çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliğinin belirlenmesine ve geliştirilmesine çalışılmıştır. Araştırma, betimsel ve deneysel olmak üzere iki boyuttan oluşmaktadır. Betimsel boyutta örneklem; Konya ilinde ulaşılabilen, gönüllü 270 baba ve 230 anneden oluşmaktadır. Araştırmanın deneysel boyutu; 16'sı deney grubunda ve 14'ü kontrol grubunda olmak üzere toplam 30 gönüllü denek baba ile yürütülmüştür. Araştırmanın betimsel boyutunda, tekil ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Deneysel boyutta ise denkleştirilmiş ön-test son-test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Zamanın Niteliğini Belirleme Anketi? (ZNBA) ve Dökmen tarafından geliştirilmiş olan Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ) ile elde edilmiştir. Araştırmanın deneysel boyutunda, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Baba Eğitimi Programı? (BEP) kullanılmıştır. Bu program hafta sonlarında ikişer saatlik oturumlar halinde 10 oturumda verilmiştir. Araştırmanın betimsel boyutunda elde edilen verilerin frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapmaları betimlenmiştir. Anne ve babaların görüşleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı ise Bağımsız Örneklemler t-Testi ile test edilmiştir. Babaların görüşleri yaş, eğitim durumu, meslek ve 3-6 yaş grubundaki çocuğun cinsiyeti değişkenlerine göre karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalarda Tek Faktörlü Varyans Analizi ( ANOVA) kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlere göre anketin alt boyutlarından alınan puanların karşılaştırılmasında ise Çok Değişkenli Varyans Analizi ( MANOVA) ve Scheffe kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel boyutuna ilişkin verilerin analizinde parametrik olmayan istatistikler kullanılmıştır. Deney ve kontrol grupları arasında yapılan karşılaştırmalar Mann Whitney U testi ile yapılmıştır. Deney grubunun ve kontrol grubunun ön-test son-test puan karşılaştırmalarında ise Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir; Babalar, çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliğini iyi (iyi = 3.40-4.19) düzeyde görmektedirler. Anneler de babaların çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliğini genelde iyi düzey olarak tanımlamaktadırlar. Buna rağmen, babaların çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliğine ilişkin olarak, babaların görüşleri ile annelerin görüşleri arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Babalar, çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliğini daha yeterli algılamaktadırlar. Babaların çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliği, babaların yaşlarına, eğitim düzeylerine ve çocuklarının cinsiyetine göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. (p<0.05) Elde edilen bulgulara göre; uygulanan Baba Eğitimi Programı'nın, babaların çocukları ile geçirdikleri zamanın niteliğini olumlu düzeyde artırdığı ortaya konmuştur.

Baba eğitimi, Father education, Father-child relation, Babalık davranışı, Paternal behavior, Baba-çocuk ilişkisi

Ünüvar, P. (2008). Babaların 3-6 yaş grubu çocuklarıyla geçirdikleri zamanın niteliğini belirleme ve geliştirme. Yayımlanmış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.