Okul Yöneticilerinde Yalnızlık ve Depresyon Üzerine Bir İnceleme

Küçük Resim Yok

Okul yöneticileri üzerinde yürütülen bu araştırma, okul yöneticilerinin yalnızlık ve depresyon düzeylerini cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenleri açısından incelemeyi ve yalnızlığın okul yöneticilerinde depresyonu yordayan bir değişken olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 37’si kadın 195’i erkek, toplam 232 okul yöneticisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya katılan okul yöneticilerinin 36’sı ön lisans, 164’ü lisans ve 32’si yüksek lisans eğitimi görmüştür. Araştırma, ilişkisel tarama türünde bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak UCLA Yalnızlık Ölçeği ve BECK depresyon envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde t Testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson momentler çarpımı korelasyon kat sayısı ve doğrusal regresyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, okul yöneticilerinin yalnızlık ve depresyon düzeylerinin cinsiyete göre faklılaşıp farklılaşmadığı t Testi ile analiz edilmiş; yalnızlık düzeyleri kadınlarda \bar{x}34,38, erkeklerde \bar{x}32,58; depresyon düzeyleri kadınlarda \bar{x}29,11, erkeklerde \bar{x}28,39 olarak hesaplanmış, puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p,153, p,494). Okul yöneticilerinin yalnızlık ve depresyon düzeylerinin öğrenim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığı varyans analizi ile incelenmiş; yalnızlık düzeyleri ön lisans \bar{x}34,45, lisans \bar{x}32,59, lisansüstü \bar{x}33,93; depresyon düzeyleri ön lisans \bar{x}29,60, lisans \bar{x}28,37, lisansüstü \bar{x}28,50 olarak hesaplanmış ve puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p,390, p,610). Yalnızlıkla depresyon arasındaki ilişki Pearson momentler çarpımı korelasyon kat sayısı ile incelenmiş ve anlamlı ilişki bulunmuştur (p,000). Yapılan doğrusal regresyon analizi sonucunda yalnızlığın depresyonun % 15,3’ünü açıkladığı ortaya konmuştur.
This research aimed to investigate whether loneliness predicts depression, and to examine the levels of depression loneliness among school principals according to such variables as gender and educational background. The study was conducted on 232 school principals (37 females and 195 males). Thirty six of the participants had associate degrees, 164 had undergraduate degrees and 32 had graduate degrees. The UCLA Loneliness Questionnaire and the Beck Depression Inventory were used in order to gather the data. t-test, ANOVA, Pearson moments correlation coeff icients and linear regression were used in order to analyze the data. Whether the levels of loneliness and depression differed significantly across gender was analyzed with a t-test. Th e results showed that the mean level of loneliness was \bar{x}34.38 for females and \bar{x}32.58 for males and the mean level of depression was \bar{x}29.11for females and \bar{x}28.39 for males. Neither of the mean differences was significant (p .15, p .49, respectively). ANOVA was used in order to observe whether loneliness and depression levels diff ered according to educational levels. The mean loneliness levels were found to be \bar{x}34.45 for those who had associate degrees; \bar{x}32.59 for those who had undergraduate degrees; and \bar{x}33.93 for those who hold graduate degrees. Similarly, the levels of depression were found to be \bar{x}29.60 for those who had associate degrees; \bar{x}28.37 for those who had undergraduate degrees; and \bar{x}28.50 for those who hold graduate degrees. Neither of the mean diff erences was significant (p.39,p .61). However there was a significant relationship between loneliness and depression when this relationship was observed with Pearson-product moments correlation coeff icient (p.05). A simple liner regression analysis showed that loneliness scores predicted 15.3% of depression.

Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri