Analyses of Hypernuclei Produced Via Fission and Evaporation

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi

In heavy-ion reactions, nuclei and hypernuclei yields can be emitted from target/projectile rediuals in peripheral collisions. The evaporation and fission yields are investigated at 0.25-2.5 MeV/nucleon excitation energy intervals for source nuclei .... We have reproduced mass distributions via computer codes by using hyper-SMM model which is based on the statistical multifragmentation model for hypernuclei. Our results can be used for the analyses of the future experiments at FAIR(GSI) and NICA(Dubna).
Ağır iyon reaksiyonlarında çekirdekler ve hiperçekirdekler yanal çarpışmalarda hedef/mermi çekirdek artıklarından saçılabilir. ... kaynak çekirdekleri için 0.25-2.5 MeV/nükleon uyarma enerji aralıklarında buharlaşma ve fisyon ürünleri araştırılmıştır. Hiperçekirdekler için istatistiksel çok katlı parçalanma modeli temelinde hiper-SMM modelini kullanarak bilgisayar kodlarıyla kütle dağılımlarını elde ettik. Sonuçlarımız FAIR (GSI) ve NICA (Dubna)’daki gelecek deneylerin analizlerinde kullanılabilecektir.

Evaporation, Fission, Hypernuclei, Statistical multifragmentation model, Buharlaşma, Fisyon, Hiperçekirdekler, İstatistiksel çok katlı parçalanma modeli

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi

Koyuncu, S. N., Büyükçizmeci, N. (2021). Analyses of hypernuclei produced via fission and evaporation. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 47, (1), 102-109. doi: https://doi.org/10.35238sufefd.896697