Bu araştırma, öğrencilerin CYBI konusunda bilgi durumlarını, bunu etkileyen faktörleri değerlendirmek, eğitim alan ve almayan öğrenciler arasında karşılaştırma yapmak amacıyla yapılmıştır. Öğrenciler örgün eğitimleri sırasında eğitim almıştır. CYBI konusunda eğitim alan ve almayan öğrencilerin bilgi puanları değerlendirildiğinde, eğitim alan öğrencilerin %45'inin, eğitim almayanların %11'inin, 50 ve üzerinde puan aldığı saptanmıştır. Eğitim alan ve almayan öğrenciler arasında bilgi puan açısından karşılaştırma yapıldığında aradaki fark anlamlıdır (p0.001). Öğrencilerin %71.6' sının genital sistemi tutan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kuralları bildikleri saptanmıştır. CYBI lardan korunmada en etkin yöntem olan kondomun kullanım şeklini bilen öğrenciler ile öğrencilerin programları, sınıfları arasında fark anlamlıdır (p0.05). Öğrencilerin sınıfının artmasına paralel olarak kondomun kullanılmasında dikkat edilecek noktaları bilen öğrencilerin sayısı artmıştır. Öğrencilerin mezun olduğu okul (p0.01), eğitim alma durumu ile AIDS' in tanı yöntemini bilmeleri arasında fark anlamlıdır. Sonuç olarak; Öğrencilerin CYBI lar hakkında eğitim alıp almaması, mezun olduğu okul, öğrencinin bulunduğu program ve sınıfı CYBI larda bilgi düzeyini etkilemiştir.
This research has been made to evaluate the knowledge of the students on STD's and the factors effecting it and to compare the students who have been taking this training to those who have not taken it. The students have been trained during their education. When the knowledge on STD's for those who have been trained on STD's and for those who have not been trained are evaluated, it has been found out that 45 % of the trained students and 11 % of the untrained ones have taken points over 50. Comparing the trained students to the untrained ones, the difference between them is significant for the knowledge points (p<0.001). It has been determined that 71.6 % of the students know how to be protected from STDs. The difference between the students who know how to use condom, which is the most effective method of protection from STD's, their programmes and their classes is signifying (p<0.01). The higher the student's class is, the higher the number of students who know the necessary points in using condom is. The difference between the school which the students graduated from (p<0.01), and their education and to know the methods of diagnosing AIDS is signifying. As a result; Having education on STD's or not, the school which they have graduated from, the programme and the class which they have attended have effected their knowledge on STD's.

Cinsel Yolla Geçen Hastalıklar, Hemşirelik-Ebelik Ögrencisi, Eğitim, Sexual Transmitted Disease’s, The Nursing-Midwife School Student, Training

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Ok, Ş., Zincir, H., Ege, E., (2002). İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik ve Ebelik Programı Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bazı Bilgilerinin ve Bunu Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(1), 59-63.