2017-09-05

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

1971 yılında Berkeley Üniversitesi'nden Prof. Dr. Leon Chua tarafından ilk defa memristör fikri ortaya atılmıştır. Elektronik devre elemanları prensipte gerilim, akım, yük ve manyetik akı arasındaki ilişkileri temsil ederler. Direnç, gerilim ile akım arasındaki ilişkiyi, bobin, akım ile manyetik akı arasındaki ilişkiyi, kondansatör gerilim ile yük arasındaki ilişkiyi ifade eder. Chua, yük ile manyetik akı arasındaki eksik olan bağlantıdan yola çıkarak bu eksik elemana memristör adını verdi. Ayrıca aktif devre elemanlarından oluşan bir memristör eşdeğer devresi önerdi. Bundan 37 yıl sonra 2008 yılında Hewlett-Packard (HP) araştırma laboratuvarlarında Stanley Williams ve ekibi fiziksel olarak ilk memristörü üretmeyi başardı. Memristörün fiziksel olarak üretimiyle beraber bilim dünyasında memristör alanında yapılan çalışmalarda bir hayli artış yaşandı. Yeni memristör modelleri, mantık devreleri, işaret işleme, yapay sinir ağları, kontrol sistemleri, RFID gibi konularda çeşitli yayınlar yapıldı. Bu tez çalışmasında memristör modelleme yöntemlerinden olan parça-parça doğrusal modelleme ile yeni memristör modelleri oluşturulmuş ve elde edilen modellerin filtre devrelerine uygulanmasıyla geçerliliği test edilmiştir. Bu uygulamalardan elde edilen sonuçlar literatürde bulunan diğer çalışmalarla karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlar ve yorumlar paylaşılmıştır.
In 1971, Professor at Berkeley University. Dr. Leon Chua first introduced the idea of a memristor. Electronic circuit elements in principle represent the relationship between voltage, current, charge and magnetic flux. The resistor represents relationship between current and voltage, the capacitor represents relationship between charge and voltage, the inductor represents relationship between current and flux. Chua gave the name of this incomplete element of the memristor out of the missing link between the charge and the magnetic flux. Furthermore, a memristor consisting of active circuit elements suggested an equivalent circuit. 37 years later, in 2008, from Hewlett-Packard (HP) research laboratories Stanley Williams and his team physically succeeded in producing the first memristor. There was a considerable increase in the work of the memristor in the field of memristor in the field of science together with the physical production. Various publications have been made on topics such as new memristor models, logic circuits, signal processing, artificial neural networks, control systems, RFID. In this thesis, new memristor models were created by piece-wise linear modeling which is one of the modeling methods of memristor and their validities were tested by applying the obtained models to filter circuits. The results obtained from these applications are compared with other studies in the literature and the results and interpretations obtained are shared.

Eşdeğer memristör modeli, Frekans bağımlı PWL memristör modeli, Memristör, Simulink benzetimi, Memristans-gerilim karakteristiği, Equivalent memristor model, Frequency dependent PWL memristor model, Memristor, Memristance-voltage characteristic, Simulink simulation

Solak, A. (2017). Memristör için parça-parça doğrusal model tasarımı ve bu modelin memristör tabanlı filtrelere uygulanması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.