2018-04-26

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, trombositten zengin fibrin enjeksiyonunun midpalatal sutur içerisinde hızlı üst çene genişletmesi sonrası kemik formasyonu üzerine olan etkisini araştırmaktır. Bu çalışma her birinde 15 hızlı üst çene genişletme tedavisi hastası olan 2 gruptan oluşmaktadır. Kontrol grubu: Yalnızca hızlı üst çene genişletme tedavisi yapılan hastalar. Tedavi grubu: Hızlı üst çene genişletmesi ile birlikte 3 kez plateletten zengin fibrin (PRF) enjeksiyonu yapılan hastlar. Her iki gruptan da hızlı üst çene genişletme apareyini takiben 8. haftada konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) alınmıştır. Alınan CBCT katıtları üzerinden midpalatal suturdaki kemik yoğunluk değerleri kesitsel ve oransal olarak ölçülmüştür. Çalışma ve kontrol gruplarının hızlı üst çene genişletmesi sonrası midpalatal suturdaki kemik yoğunluğu değerlerinin gruplar arası karşılaştırılma sonuçlarına göre kesitsel ölçümlerde çalışma grubunda midpalatal sutur kalsifikasyonu kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulunmuştur (p<0,05). Fakat oransal ölçümlerde çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). PRF'nin midpalatal suturda kemik yoğunluğunu arttırdığı fakat bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur.
The aim of this study was to investigate the effect of thrombocyte-rich fibrin injection on bone formation after rapid maxillary expansion in midpalatal suture. This study consisted of 2 groups, each with 15 patients with upper jaw enlargement treatment. Control group: Only patients with rapid upper jaw dilation. Treatment group: Patients who underwent injection of platelet rich fibrin (PRF) 3 times with rapid maxillary expansion. Radiographs were obtained with conical beam computed tomography (CBCT) at 8 weeks after rapid maxillary expansion in both groups. Bone density values in the midpalatal suture were measured cross-sectionally and proportionally on the CBCT footprints. According to the results of the comparison of the bone density values of the midpalatal sutur after the rapid maxillary expansion of the study and control groups, the midpalatal suture calcification in the study group was found to be statistically significantly higher than the control group (p <0,05). However, there was no statistically significant difference between the study and control groups in the proportional measures (p> 0,05). PRF increased bone density in midpalatal sutur, but this difference was found not to be statistically significant.

Hızlı üst çene genişletmesi, Kalsifikasyon, Rapid maxillary expansion, Calcification

Seyman, İ. Z. (2018). Plateletten zengin fibrin (PRF)' nin hızlı üst çene genişletmesi (RME) sonrası kemik yapım miktarına etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.