Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, nanosilika katkılı, kırpılmış bazalt elyaf takviyeli ve her iki takviye malzemesi ile hibritlenen karbon alüminyum bal peteği kompozit sandviç panellerin mekanik özellikleri ve hasar analizleri incelenmiştir. Kompozit sandviç panel levhaların alt ve üst yüzey plakaları, karbon fiber elyaflardan üretilmiştir. Bal petek çekirdeği malzemesi olarak alüminyum seçilmiştir. Karbon kompozit plakalarla alüminyum bal peteği çekirdeği arayüzey dayanımını arttırmak için kırpılmış bazalt elyaf, nanosilika ve her iki takviye malzemesi hibritlenerek DGBEA epoksi matris malzemeye katılmıştır. Literatürden ayrı olarak alüminyum bal peteği çekirdeği ve kompozit plakalar arasında yapısal bütünlük sağlamak için epoksi reçine ile ıslatılmış karbon kumaşlar bal peteği çekirdeğinin altına ve üstüne yerleştirilerek sıcak presleme yöntemi uygulanmıştır. Bu üretim yöntemi ile üretimden zaman kazanılmış olup, alüminyum bal peteği ile plakalar arasına ilaveten bir yapıştırıcı sürme ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır. Böylelikle arayüzey yapıştırıcısı ile kompozit malzemenin matrisi arasında yapısal bütünlük sağlandığı kanaati oluşmuştur. Kompozit nanosilika, kırpılmış bazalt elyaf, hibrit nanosilika/kırpılmış bazalt elyaf ve takviyesiz karbon/alüminyum kompozit panelleri standartlara uygun olarak üç nokta eğme, çentiksiz darbe ve basma deneyleri uygulanmıştır. Deney sonuçlarında uygulanan kuvvet değerleri ve enerji absorbsiyonları birbirleri ile mukayese edilmiştir. Nanosilika katkısı üç nokta eğme ve enerji absorpsiyonunda en fazla artış gösterdiği, hibritlemede ise kırpılmış bazalt elyafların mekanik özellikleri düşürdüğü fakat katkısız sandviç panellere göre kırpılmış bazalt elyafların enerji absorbsiyon ve kuvvet değerlerinde kısmen artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Makro, mikro ve SEM görüntülerinde takviyeli ve takviyesiz kompozit sandviç panellerde baskın hasar tipi olan karbon kompozit plakalar ile alüminyum bal peteği ayrılmasının nanosilika katkısı ile oldukça azaldığı, kırpılmış bazalt elyaf takviyesinin ise kısmen azalttığı tespit edilmiştir. Hibritleme neticesinde ise kırpılmış bazalt elyaf takviyeleri hasar davranışında olumsuz etki ettiği belirlenmiştir.
In this study, mechanical properties and damage analysis of carbon aluminum honeycomb composite sandwich panels with nanosilica doped, chopped basalt fiber reinforced and hybridized with both reinforcement materials were investigated. The lower and upper of the composite sandwich panel sheets are made of carbon fiber fibers. The honeycomb core is chosen from aluminum as the material. In order to increase the interfacial strength of the aluminum honeycomb core with carbon composite face-sheets, chopped basalt fiber, nanosilica and their hybridizations were added to the DGBEA epoxy matrix material. Apart from the literature, in order to provide structural integrity between aluminum honeycomb core and composite plates, carbon fabrics soaked with epoxy resin were placed on the honeycomb core one after the other and hot-pressing method was applied. With this production method, time was saved from production and the need for an additional adhesive application between the aluminum honeycomb and the plates was eliminated. Thus, it was concluded that structural integrity was achieved between the interface adhesive and the matrix of the composite material. Nanosilica added, chopped basalt fiber reinforced hybrid nanosilica/clipped basalt fiber reinforced and unreinforced carbon/aluminum composite panels were subjected to three-point bending, unnotched impact tests and compression test in accordance with the standards. The applied force values and energy absorptions in the test results were compared with each other. It was determined that nanosilica additive showed the highest increase in three-point bending force and energy absorption, the chopped basalt fibers decreased the mechanical properties in hybridization, but the chopped basalt fibers caused a partial increase in the energy absorption and strength values compared to the undoped sandwich panels. In macro, micro and SEM images, it was determined that carbon composite face-sheets and aluminum honeycomb separation, which is the predominant damage type in reinforced and non-reinforced composite sandwich panels, was significantly reduced by nanosilica contribution, and chopped basalt fiber reinforcement was partially reduced. As a result of hybridization, it was determined that the chopped basalt fiber reinforcements had a negative effect.

Alüminyum bal peteği, enerji absorbsiyonu, hibritleme, kırpılmış bazalt, mekanik özellikler, nanosilika, sandviç paneller, Aluminum honeycomb, energy absorption, hybridization, chopped basalt, mechanical properties, nanosilica, sandwich panels

Dönmez, O., (2022). Nanosilika Katkılı ve Kırpılmış Bazalt Elyaf Takviyeli Karbon/Alüminyum Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.