Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı 15-17 yaş grubundaki gençlerin fiziksel aktivite düzeyleri ile fiziksel uygunlukları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya yaş ortalaması 15,92±0,84 yıl olan 100 kız ile yaş ortalaması 15,99±0,81 yıl olan 100 erkek, toplam 200 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile, fiziksel uygunluk unsurlarından vücut kompozisyonu vücut kütle indeksi (VKİ) hesaplanması ile, esneklik düzeyi V otur-uzan esnekli testi, kas kuvveti ve dayanıkılığı 30 saniyelik mekik çekme testi, hız 20 metre sürat koşusu testi, kardiyovasküler dayanıklılık 1 mil koş-yürü testi, patlayıcı kuvvet ise durarak uzun atlama ve sağlık topu atma testleri ile ölçülmüştür. Fiziksel aktivite düzeyleri MET puanları hesaplanarak, fiziksel uygunluk test sonuçları ile aralarındaki ilişki Pearson korelasyon testi kullanılarak belirlenmiştir (p<0,05). Yapılan ölçümler ve uygulanan anket sonuçlarına göre erkek katılımcıların fiziksel olarak kızlara göre daha aktif oldukları, yaş büyüdükçe genel olarak katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerinde azalma olduğu, hem kız hem de erkek katılımcılarda farklı şiddetlerdeki fiziksel aktivite düzeyleri ile dayanıklılık ve sürat parametrelerinin negatif yönde, patlayıcı kuvvet parametresi ve VKİ arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak fiziksel aktivite düzeyi ile fiziksel uygunluğun ilişkili olduğu söylenebilir.
The aim of this study is to investigate the relation between physical activity levels and physical fitness of young (15-17 ages). 100 girls with average age of 15,92±0,84 and 100 boys with average age of 15,99±0,81, totally 200 students participated this study voluntarily. Physical activity levels were determined by application of International Physical Activitiy Questionnaire to the participants. Body composition was determined by Body Mass Index (BMI) calculation. V sit and reach test for flexibility, 30 seconds sit-up test for muscular strength and endurance, 20 meters sprint run test for speed, 1 mile run and walk test for cardiovascular endurance, standing long jump and medicine ball throw tests for quick strength were applied to the participants. MET scores were calculated for determination of physical activity levels. The relation with physical fitness was determined by Pearson corellation test (p<0,05). According to the results of tests and questionnaire, it was found that boys are phyisically more active than girls and physical activity levels decrease as the age of the participants grow. It was found that different physical activity levels are negatively correlated with endurance and speed parameters, on the other hand positively correlated with quick strength and BMI for both gender groups. In conclusion, it can be stated that physical activity level and physical fitness are correlated.

Ergenler, Adolescents, Fiziksel aktivite, Physical activity, Fiziksel uygunluk, Physical fitness

Sayın, N. (2014). 15-17 yaş grubu gençlerin fiziksel aktivite düzeyleri ile fiziksel uygunlukları arasındaki ilişki. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.