Zigbee tabanlı mobil sağlık izleme sistem tasarımı ve uygulaması

2011-02-16

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu tez çalışmasında biyoelektrik işaretlerden olan EKG işaretlerinin kablosuz olarak bilgisayar ortamına aktarılması tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. EKG algılayıcısı olarak tasarlanan devre; EKG kemeri, enstrümantasyon yükselteci, filtreleme ve sinyal bindirme birimlerinden oluşmuştur. EKG işaretleri, EKG algılayıcı devrenin çıkışında 0-1,5 V arasında sabitlenmiş ve MSP430F2274 mikrodenetleyicisi kullanılarak sayısallaştırılmıştır. İşaretlerin kablosuz iletimi aşamasında; bir kablosuz haberleşme standardı olan IEEE 802.15.4 (LR-WPAN) temelli ZigBee protokolüne sahip MSP430 RF2480 geliştirme kiti kullanılmıştır. Bu geliştirme kitinin modüllerine yazılım geliştirilmesi amacıyla, IAR Embedded Workbench IDE programının MSP430 ailesi için geliştirilmiş sürümü kullanılmıştır. Bu yazılımda Z-STACK kaynak kodlu ZASA kullanılmıştır ve bu kaynak kodlar EKG işaretlerinin kayıpsız elde edilebilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Bilgisayar ortamına aktarılan EKG işaretlerinin grafiği nesne tabanlı bir programlama dili olan Visual Studio 2010 C# kullanılarak çizdirilmiştir. Geliştirilen programa nabız sesleri ve nabız bulma algoritması eklenmiştir.
In this thesis, transferring ECG signals, which are one of the bioelectric signals, wirelessly to computer environment was designed and implemented. The circuit that designed as ECG sensor consists of ECG belt, instrumentation amplifier, filtering and signal shifting units. ECG signals are adjusted between 0 V to 1.5 V in the output of the ECG sensor circuit and it digitized by using MSP430F2274 microcontroller. In the phase of the wireless transmission of signals, IEEE 802.15.4 (LR-WPAN) based MSP430 RF2480 development kit, which has Zigbee protocol was used. In the software development phase, the version of IAR Embedded Workbench IDE software for MSP430 family was used. In the development process of the software ZASA was used which is the source code of Z-STACK. These source codes were organized for obtaining ECG signals lossless. The graphics of ECG signals was plotted by Visual Studio 2010 C# which is an object oriented programming language. Features such as pulse sounds and pulse detection algorithm have been added to the developed program.

EKG, Kablosuz veri iletimi, Kişisel alan ağı, Mikrodenetleyici, ZigBee, ECG, Microcontroller, Personal area network, Wireless data transmission

Başçifci, N. (2011). Zigbee tabanlı mobil sağlık izleme sistem tasarımı ve uygulaması. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.