Atatürk dönemi Alman Büyükelçileri 1923-1938

2013-02-11

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Tez konusunu kısaca özetlemek gerekirse ?Atatürk Dönemi Alman Büyükelçileri 1923-1938?, başlıklı tez konusunda genel Türk-Alman ilişkilerinde meydana gelen gelişmeleri üç Alman Büyükelçinin çerçevesinden bakılmaya çalışılmıştır. Tezin birinci bölümünde Atatürk döneminde meydana gelen Türk-Alman ilişkileri araştırılmıştır. Bu dönemde yapılan antlaşmalar iki ülke arasındaki yakınlaşmaları, uzaklaşmaları ve yer yönüyle yaşanan olayları kapsamaktadır. Tezin asıl başlık konusu olan Atatürk Dönemi Alman Büyükelçilerini ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde hazırlanmıştır. İkinci bölümde Ankara?nın ilk Alman Büyükelçisi Rudolf Nadolny?nin hayatına ve faaliyetlerine değinilmiştir. Türkiye?de dokuz yıla yakın görev yaptığı için bu konu yoğun olarak işlenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, Ankara?nın ikinci Alman Büyükelçisi Frederic von Rosenger?in hayatı ve faaliyetleri Türk-Alman ilişkileri çerçevesinde işlenmiştir. Dördüncü yani son bölümde ise, Ankara?nın Alman Büyükelçisi Freidrich von Keller?in hayatı ve faaliyetleri Türk-Alman ilişkileri genelinde çalışılmıştır.Yabancı diplomatların gözlerinden 1924-1938 yılları arasında genç cumhuriyetin yaşadığı evreleri inceleyerek Türk-Alman ilişkilerine farklı bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılmıştır.
If I summarize my thesis subject: in the thesis titled ?German Ambassadors During Ataturk Period 1923-1938?, I have to explain through German Ambassadors eye the developments in general relations between Turkish-German. In the first section of the thesis; The relations during Ataturk period were researched. The agreements of this period include the familiarities, avoidances and events between two countries. I have explained the subject of main title of thesis ? German Ambassadors during Ataturk period in the section, I have explain the lifeand activities of Rudolf Nadolny the first German Ambassador of Ankara. This subject was studied comprehensively since he has been in Turkey nearly nine years. In the third section of thesis; lifes and activities of Frederic von Rosenberg the second German Ambassador of Ankara and Freidrich von Keller, the third German Ambassador of Ankara were explained in point of relations Turkish thesis testimonies to all activities of Ankara Government. I have tried to create a diffirent viewpoint to Turkish-German relations by analyzing steps of young republic between 1924-1938 through foreign diplomats eye.

Türk-Alman ilişkileri, Alman Büyükelçileri, Uluslararası ilişkiler, Turkish-German relationship, German Ambassadors, International relationship

Dağlı, E. (2013). Atatürk dönemi Alman Büyükelçileri 1923-1938. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.